ßßß
Ciasto białe:4 jajka3/4 szklanki cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju lub 1/2 kostki roztopionego masłaCiasto czekoladowe:4 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki tłuszczuMasa:2 opakowania budyniu śmietankowego1/2 litra mleka1 szklanka cukrusok z 1/2 cytrynyPolewa:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 łyżeczki kakaoewentualnie 3-4 łyżki mlekaWykonanie:Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam tłuszcz. Jeżeli roztopione masło to koniecznie musi być przestudzone do temp. pokojowej. Ciasto przekładam do natłuszczonej formy do keksu i wstawiam do nagrzanego do 180'C piekarnika ma 35 min. W taki sam sposób szykuję ciasto ciemne, tylko do mąki dodaję jeszcze kakao i ponownie piekę w natłuszczonej formie do keksu. Oba ciasta odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozrabiam dwa opakowania budyniu i wlewam na gotujące mleko. Gotowy budyń przykrywam na wierzchu folią spożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny budyń. Na końcu wlewam sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce tworząc długi rząd naprzemiennych kolorów. Ciasto wstawiam do lodówkiSkładniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia się składników. Mieszam, studzę i polewam ciasto po wierzchu, gdy czekolada ostygnie.Ponownie schładzam, a następnie kroję ciasto pod kątem ok 45'