Wykonanie
U mnie w domu się choroba rozprzestrzenia, więc podam tylko przepis na to wspaniałe ciasto
Ciasto białe:4
jajka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju lub 1/2 kostki roztopionego
masłaCiasto
czekoladowe:4
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki tłuszczuMasa:2 opakowania budyniu
śmietankowego1/2 litra
mleka1 szklanka
cukrusok z 1/2
cytrynyPolewa:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
kakaoewentualnie 3-4 łyżki
mlekaWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam tłuszcz. Jeżeli roztopione
masło to koniecznie musi być przestudzone do temp. pokojowej. Ciasto przekładam do natłuszczonej formy do keksu i wstawiam do nagrzanego do 180'C piekarnika ma 35 min. W taki sam sposób szykuję ciasto ciemne, tylko do
mąki dodaję jeszcze
kakao i ponownie piekę w natłuszczonej formie do keksu. Oba ciasta odstawiam do wystygnięcia. Z
mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę
mleka gotuję, a w pozostawionym
mleku rozrabiam dwa opakowania budyniu i wlewam na gotujące
mleko. Gotowy
budyń przykrywam na wierzchu folią spożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie.
Masło ucieram z
cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny
budyń. Na końcu wlewam
sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce tworząc długi rząd naprzemiennych kolorów. Ciasto wstawiam do lodówkiSkładniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia się składników. Mieszam, studzę i polewam ciasto po wierzchu, gdy
czekolada ostygnie.Ponownie schładzam, a następnie kroję ciasto pod kątem ok 45'