W końcu w domu :)Jak ten czas leci?!Koniec laby i czas zabrać się do roboty. Nowy rok - nowe wyzwania i pomysły.W głowie setka planów i pomysłów i oby tylko energii wystarczyło.A dziś babeczki w wersji mini - baaardzo cytrynowe z pysznym makiem- jeszcze trochę świątecznie =)Składniki:3/4 szklanki olejuszklanka mąkiłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru2 jajka3-4 łyżki maku2 łyżeczki cukru waniliowegoskórka z dwóch cytrynsok z jednej cytrynyWykonanie:W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki tzn mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mak. Cytrynę dokładnie myję i ścieram jej skórkę na tarce na małych oczkach. W drugiej misce mieszam jajka, olej, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Następnie mieszam zawartość obu misek do uzyskania gładkiego ciasta. Gdy ciasto jest zbyt gęste (od maku) to można dodać odrobinę mleka lub maślanki. Ciasto wylewam do dowolnych foremek na muffiny - w moim małe kwadratowe silikonowe foremki. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 180C. Upieczone i ostudzone muffinki oblewam czekoladą lub lukrem wg upodobań.