Wykonanie

Lubicie ciasta marchewkowe? My uwielbiamy! Dzisiejsze muffiny to połączenie moich ulubionych smaków: korzennego i
pomarańczowego.Polecamy!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na około 16 muffinek:1,75 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonuPół łyżeczki
soli1 szklanka
cukru brązowego2/3 szklanki
oleju3
jajka1 szklanka otartej na tarce o grubych oczkach
marchewki1/2 szklanki
soku pomarańczowegocukier waniliowyOk. 3/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskich
Wykonanie:1.
Jajka,
cukier i
cukier waniliowy zmiksuj, aż masa stanie się kremowa i puszysta.2. Stopniowo dodawaj
mąkę zmieszaną z proszkiem,
sodą i
solą. Miksuj.3. Wlej
olej i sok. Miksuj.4. Na koniec dodaj
marchew,
cynamon i
orzechy. Wymieszaj.5. Przelej masę do papierowych foremek.

6. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.7. Upieczone muffiny odstaw do przestudzenia.

Składniki na krem:250 gramów
mascarpone300 ml kremówki 36% (w UK double cream)1
śmietan-fix*skórka z 1-2
pomarańczy,
owoce muszą być nienawoskowanieokoło 5-6 łyżek
cukru pudru*w UK
śmietana double cream zagęszcza się bardzo szybko, więc
śmietan-fix będzie raczej niepotrzebny.Wykonanie:1. Przełóż
mascarpone i wlej
śmietanę do miski. Rozetrzyj składniki drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Nie trzeba masy długo mieszać.2. Następnie ubij masę mikserem na najwyższych obrotach, a przy końcu ubijania dodaj
cukier puder i ewentualnie dodaj
śmietan- fix.3. Do ubitej (już "sztywnej ") masy dodaj skórkę z
pomarańczy. Wymieszaj.4. Udekoruj masą muffiny.Smacznego :)