Wykonanie
Bardzo nam dziś ta zupa posmakowała, bo w dzień jak dzisiejszy - deszczowy i chłodny - taka porcja dodaje energii. Zupa jest bardzo kremowa i gęsta, z wyraźnym smakiem
sera.


Składniki :2 szklanki
cieciorki1,5 l.
bulionu warzywnego3 duże
ziemniaki2
śmietankowe serki topione po 100 g.3-4 łyżki tartego
parmezanu2 ząbki
czosnku2
liście lauroweświeży
tymianek1 płaska łyżka suszonego
majerankusól,
pieprz do smakukilka plastrów
wędzonego bekonuPrzygotowanie:
Cieciorkę gotuję w
bulionie do miękkości, razem z liśćmi laurowymi i
tymiankiem, po czym dodaję pokrojone obrane
ziemniaki i gotuję, by zmiękły. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
majeranek,
serki topione i
parmezan. Wyjmuję
liście laurowe i
tymianek, a resztę miksuję na krem. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.
Bekon podsmażam na suchej patelni na rumiano, na chwilę odkładam na papier, po czym łamię go na kawałki. Każdą porcję zupy podaję z kawałkami
bekonu.Przepis autorski.