ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią

Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieję, że to będzie wspaniały tydzień - takiego sobie i Wam życzę! Pogoda dopisuje i aż się prosi, żeby chodzić na spacery. Poszurać w liściastym złocie, nałapać jak najwięcej słońca i energii na najbliższe ciemne miesiące. Macie tak, że na jesiennych spacerach czujecie po prostu dziecięcą, niezakłóconą, czystą radość? Ja tam mam i wtedy wszystkie problemy gdzieś odpływają a człowiek czuje się zwyczajnie szczęśliwy.
Takie samo uczucie mam przy pieczeniu chleba, zwłaszcza gdy wyjmuję gorący bochenek z piekarnika. A on powalająco pachnie! I wydaje taki wspaniały dźwięk, gdy się go postuka, jakby mruczał niczym zadowolony kocisko :)
Zanim posądzicie mnie o lekką utratę normalności, skoro doszłam już do mruczącego chleba, przejdę do przepisu. Chlebek jest w większości upieczony z mąki żytniej, z niewielką ilością pszennej - a zaskakującym dodatkiem jest tarta marchewka. Ten element to mój dzisiejszy eksperyment, i nie dodałam jej zbyt wiele, ale śmiało możecie podwoić albo i potroić jej ilość. Na pewno doda pięknego koloru i spowoduje, że chleb będzie bardziej wilgotny.
Chlebek jest w każdym razie bardzo pyszny i polecam upieczenie go w domu.
Składniki na formę 10 x 21 cm :
Zaczyn :
20 g. świeżych drożdży
płaska łyżeczka ciemnego cukru
1 łyżka mąki pszennej T 450
4 łyżki ciepłej wody
Ciasto :
150 g. mąki pszennej T 450
300 g. mąki żytniej chlebowej T 720
40 g. masła, rozpuszczonego
1,2 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka surowej marchewki startej na drobnych oczkach
50 g. pestek dyni
Dodatkowo :
1 czubata łyżka mąki pszennej do podsypania
mleko do posmarowania
masło do posmarowania formy
trochę maki żytniej do oprószenia formy i chleba
Przygotowanie :
Z pokruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i wody mieszam pastę,przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce (np. do garnka z ciepłą wodą). Wyrośnięty zaczyn łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam 5 minut (ciasto będzie dość kleiste), po czym dosypuję łyżkę mąki pszennej i zagniatam ciasto w kulę. Kulę przekładam do dużej miski, przykrywam i odstawiam na godzinę, ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. Lekko je wtedy zagniatam, formuję bochenek i przekładam do formy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką. Ostrym nożem robię nacięcia, przykrywam i znów odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb smaruję ciepłym mlekiem i lekko oprószam mąką żytnią. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C, po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę chleb jeszcze ok. 40 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/chleb-zytni-na-drozdzach-z-marchewka-i.html