Wykonanie
Uwielbiam jej kolor i bardzo lubię jej smak. Dziś przygotowałam ją w trochę jesiennej odsłonie, z
jabłkiem,
tymiankiem i
octem winnym. Jest lekko chrupiąca, ale jednocześnie delikatna w smaku.


Składniki :1 mała główka
czerwonej kapusty1 duża
cebula1 duże
jabłko1 łyżeczka suszonego
majerankukilka gałązek świeżego
tymianku2 łyżki
oleju2 łyżki
masłaDodatkowo :wrzątek do sparzenia
kapustysok z połowy
cytryny1-2 łyżeczki
octu z
czerwonego winaPrzygotowanie :Poszatkowaną
kapustę przekładam do garnka, skrapiam
sokiem i zalewam wrzątkiem, zostawiam na 10 minut. W tym czasie na
oleju podsmażam do zeszklenia pokrojoną w piórka
cebulę, dodaję odcedzoną dokładnie
kapustę. Dodaję
masło,
majeranek,
tymianek i pokrojone w plasterki obrane
jabłko, lekko oprószam
solą i
pieprzem, przykrywam i duszę ok. 10 minut. Dodaję
ocet do smaku, doprawiam
solą i
pieprzem. Podaję na gorąco.Przepis autorski.
