ßßß Cookit - przepis na Zasmażana czerwona kapusta (z jabłkiem i tymiankiem)

Zasmażana czerwona kapusta (z jabłkiem i tymiankiem)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam jej kolor i bardzo lubię jej smak. Dziś przygotowałam ją w trochę jesiennej odsłonie, z jabłkiem, tymiankiem i octem winnym. Jest lekko chrupiąca, ale jednocześnie delikatna w smaku.
Składniki :
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
1 łyżeczka suszonego majeranku
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Dodatkowo :
wrzątek do sparzenia kapusty
sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki octu z czerwonego wina
Przygotowanie :
Poszatkowaną kapustę przekładam do garnka, skrapiam sokiem i zalewam wrzątkiem, zostawiam na 10 minut. W tym czasie na oleju podsmażam do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę, dodaję odcedzoną dokładnie kapustę. Dodaję masło, majeranek, tymianek i pokrojone w plasterki obrane jabłko, lekko oprószam solą i pieprzem, przykrywam i duszę ok. 10 minut. Dodaję ocet do smaku, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/zasmazana-czerwona-kapusta-z-jabkiem-i.html