Wykonanie
Z
kapusty pekińskiej robimy wspaniałe surówki, ale czy próbowaliście jej kiedyś w postaci uduszonej? Ja ogólnie bardzo lubię
kapustę, prawie każdą jaką znam - najmniej chyba smakuje mi
pak choi.Pekińska podduszona z
czosnkiem i
śmietaną, lekko zagęszczona
mąką, doprawiona
koperkiem to naprawdę fajny dodatek do obiadu i w tej postaci na pewno posmakuje teraz, w chłodniejsze jesienne dni.


Składniki :1 mała
kapusta pekińska5 łyżek
oleju3 ząbki
czosnku2 łyżki kwaśnej
śmietany2 płaskie łyżeczki
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuposiekany
koperekPrzygotowanie :
Kapustę kroję wzdłuż na pół i siekam dość cienko, przekładam ją na patelnię z
olejem. Dodaję posiekany w plasterki
czosnek, lekko wszystko
solę, dolewam odrobinę
wody i pod przykryciem duszę aż
kapusta zmięknie - u mnie ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszam. Dodaję
śmietanę, chwilę duszę razem, doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję też posiekany
koperek. Można też dodać łyżeczkę
masła dla smaku. Na końcu oprószam całość
mąką i mieszam, by
kapusta się zagęściła. Podaję na gorąco.Przepis autorski.
