Wykonanie
Co tu
będę dużo przedstawiać. Od jakiegoś czasu
szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw i na szczęście dzieciaki też to podłapały. A jeśli da się go połączyć z uwielbianym
makaronem, to genialna potrawa jest gotowa.
Składniki:- 1 paczka
mrożonego szpinaku ze
śmietaną lub bez, ale liście, a nie tarte,- porcja dla 2-3 osób
makaronu wstążki,- 3 ząbki
czosnku,-
sól,
pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,- słodka
śmietana,-
olej do podsmażenia.Sposób wykonania:Godzinę przed przygotowaniem potrawy, wyjmujemy
szpinak z zamrażalnika. Latem można użyć oczywiście świeże liście
szpinaku, które myjemy i szatkujemy.Na rozgrzanym
oleju podsmażamy drobno posiekany
czosnek. Cały czas mieszamy, by się nie przypalił i nie nabrał goryczy. Po chwili dorzucamy
szpinak i dusimy go pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Jeśli użyjemy świeżych liści
szpinaku, dolewamy
śmietanę, by liście się nie przypaliły i dusimy je trochę dłużej.W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie
makaron wstążki al dente . Po ugotowaniu odcedzamy go.
Szpinak doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatułową. Na koniec dodajemy
makaron do
szpinaku i delikatnie mieszamy. W miarę potrzeby dolewamy jeszcze
śmietanę. Jeśli kupiliśmy
szpinak ze
śmietaną, to dolewamy jej mniej (parę łyżek), jeśli czysty
szpinak mrożony, to więcej (ok. 1/2 szklanki), a jeśli świeże liście, to jeszcze więcej (ok. 2/3 szklanki).Całość posypujemy
startym serem.Smacznego!