ßßß Cookit - przepis na Paszteciki ze szpinakiem i ricottą

Paszteciki ze szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Pyszne i szybkie paszteciki z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta w lodówce jest ;) U mnie szpinak mrożony zawsze jest odkąd poznałam firmę Iglotex i jej produkty :)
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
1 op. mrożonego szpinaku Iglotex
ząbek czosnku
olej
sól i pieprz
Sposób przygotowania :
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C .
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak z posiekanym czosnkiem i dusić do momentu aż odparuje woda .
Dodać ser ricotta , wymieszać i podgrzać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku .
Gotowe nadzienie nakładać na prostokąty wykrojone z ciasta i formować w prostokąty.
Można poprzecinać i wykrajać różne wzorki na wierzchu każdego pasztecika .
Piec ok. 20 minut do zrumienienia .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/11/paszteciki-ze-szpinakiem-i-ricotta.html