ßßß
Składniki1 indyczka500ml chlebowo miodowe Książęce5 ząbków czosnku2 pomarańcze1 seler1 pietruszka2 marchewkiKilka ziaren ziela angielskiegoLiście lauroweMasłoSól, pieprz do smakuMajeranekMiód
WykonanieIndyczkę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. Do miseczki wkładamy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, majeranek dokładnie mieszkamy. Mieszanką przypraw nacierany części indyczki i odstawiany w chłodne miejsce. Cześć mieszanki przypraw mieszamy z dwoma łyżkami masła wkładamy pod skórę filetu.( mięso będzie bardziej soczyste) Pomarańcze myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki.
Do brytfanki wkładamy części indyczki, warzywa, przyprawy, na wierzchu układamy plastry pomarańczy zalewamy piwem pieczemy pod przykryciem.. Indyczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni pierzemy do miękkości. Co jaki czas indyczkę polewamy sosem z pieczenia. Pod koniec mięso smarujemy miodem . Pieczemy do zarumienienia.Indyczkę podajemy z warzywami, pomarańczami i sosem z pieczenia.