Wykonanie
Od dłuższego czasu jestem na diecie dlatego do przygotowania dania konkursowego wybrałam indyczkę. Pewnie jeszcze raz powtórzę to danie w święta ponieważ indyczka wyszła pyszna, dietetyczna. Dodanie
piwa do pieczenia podkreśliło smak, aromat. Było pysznie. Jednym słowem strzał w 10.Przepis bierze udział w konkursie z
piwem książęcym
chlebowo-
miodowym.

Składniki1 indyczka500ml
chlebowo miodowe Książęce5 ząbków
czosnku2
pomarańcze1
seler1
pietruszka2
marchewkiKilka ziaren
ziela angielskiegoLiście lauroweMasłoSól,
pieprz do smaku
MajeranekMiód
WykonanieIndyczkę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. Do miseczki wkładamy rozgnieciony
czosnek,
sól,
pieprz,
majeranek dokładnie mieszkamy.
Mieszanką przypraw nacierany części indyczki i odstawiany w chłodne miejsce. Cześć
mieszanki przypraw mieszamy z dwoma łyżkami
masła wkładamy pod skórę filetu.(
mięso będzie bardziej soczyste)
Pomarańcze myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki.

Do brytfanki wkładamy części indyczki, warzywa,
przyprawy, na wierzchu układamy plastry
pomarańczy zalewamy
piwem pieczemy pod przykryciem.. Indyczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni pierzemy do miękkości. Co jaki czas indyczkę polewamy sosem z pieczenia. Pod koniec
mięso smarujemy
miodem . Pieczemy do zarumienienia.Indyczkę podajemy z warzywami,
pomarańczami i sosem z pieczenia.