ßßß Cookit - przepis na Indyczka z warzywami w sosie piwnym

Indyczka z warzywami w sosie piwnym

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu jestem na diecie dlatego do przygotowania dania konkursowego wybrałam indyczkę. Pewnie jeszcze raz powtórzę to danie w święta ponieważ indyczka wyszła pyszna, dietetyczna. Dodanie piwa do pieczenia podkreśliło smak, aromat. Było pysznie. Jednym słowem strzał w 10.
Przepis bierze udział w konkursie z piwem książęcym chlebowo-miodowym.
Składniki
1 indyczka
500ml chlebowo miodowe Książęce
5 ząbków czosnku
2 pomarańcze
1 seler
1 pietruszka
2 marchewki
Kilka ziaren ziela angielskiego
Liście laurowe
Masło
Sól, pieprz do smaku
Majeranek
Miód
Wykonanie
Indyczkę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. Do miseczki wkładamy rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, majeranek dokładnie mieszkamy. Mieszanką przypraw nacierany części indyczki i odstawiany w chłodne miejsce. Cześć mieszanki przypraw mieszamy z dwoma łyżkami masła wkładamy pod skórę filetu.( mięso będzie bardziej soczyste) Pomarańcze myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki.
Do brytfanki wkładamy części indyczki, warzywa, przyprawy, na wierzchu układamy plastry pomarańczy zalewamy piwem pieczemy pod przykryciem.. Indyczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni pierzemy do miękkości. Co jaki czas indyczkę polewamy sosem z pieczenia. Pod koniec mięso smarujemy miodem . Pieczemy do zarumienienia.
Indyczkę podajemy z warzywami, pomarańczami i sosem z pieczenia.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/12/indyczka-z-warzywami-w-sosie-piwnym.html