Wykonanie
Lato sprzyja spotkaniom towarzyskim urządzanym w ogrodzie przy grillu.Dziś mam alternatywę na takie dania, a mianowicie potrawy z wędzarni.Praktycznie możemy wszystko wędzić,
mięso,
drób,
ryby ,
owoce morza,warzywa,
owoce,
sery,
jajka,
sól. Dziś chciałaby się podzielić przepisem na wędzonego
kurczaka.Dla mnie
kurczak wędzony jest genialny w smaku, aromatyczny. Polecam gorąco.

Składniki:1
kurczak około 2 kgsolanka:2 litry zimnej
wody1/2 szkl
soli peklującej1/2 szkl
soli1/3 szkl
cukru brązowego.
przyprawy:2 łyżeczki suszonego
czosnku1 łyżeczka suszonej
cebuli w proszku Kamis2 łyżeczki
majeranku Kamis1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
przyprawy złocistej do kurczaka Kamis4
liście laurowe.

Wykonanie:Do małego rondelka wkładamy
przyprawy, zalewamy małą ilością
wody.Gotujemy przez chwilę by powstał
wywar, następnie schładzamy .Do garnka wlewamy
wodę dodajemy
sól i
cukier dokładnie mieszamy, aż
cukier i
sól się rozpuści. Następnie dodajmy zimny
wywar jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy, układamy na desce. Siekaczem do
mięsa nakłuwamy w różnych miejscach.

Do środka
kurczaka wkładamy wyparzony słoik z
wodą (dzięki temu
kurczak nie wypłynie nam na wierzch). Tak przygotowanego wkładamy do garnka z kamionki i zalewamy solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa trzy dni.W trakcie marynowania obracany go dwa
razy w ciągu dnia. Do garnka wlewamy
wodę zagotowujemy do temperatury 80 stopni, wkładamy
kurczaka i parzymy około jedną godzinkę lub do osiągnięcia temperatury około 70 stopni
kurczaka. Wyjmujemy
kurczaka, zawieszamy na haku i wieszamy w wędzarni. Za pomocą osuszacza około 1-1,5 godziny osuszamy go.Sprawdzamy czy skórka jest sucha w dotyku. Na szafie wędzarniczej ustawiamy temperaturę około 30-40 stopni i wędzimy około 3- 4 godziny. Smarujemy
kurczaka olejem i podnosimy temperaturę do 90 stopni wędzimy do czasu aż nabierze koloru i
mięso kurczaka osiągnie w środku 80 stopni.