ßßß
Składniki:1 kurczak około 2 kgsolanka:2 litry zimnej wody1/2 szkl soli peklującej1/2 szkl soli1/3 szkl cukru brązowego.
przyprawy:2 łyżeczki suszonego czosnku1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku Kamis2 łyżeczki majeranku Kamis1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka Kamis4 liście laurowe.
Wykonanie:Do małego rondelka wkładamy przyprawy, zalewamy małą ilością wody.Gotujemy przez chwilę by powstał wywar, następnie schładzamy .Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól i cukier dokładnie mieszamy, ażcukier i sól się rozpuści. Następnie dodajmy zimny wywar jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy, układamy na desce. Siekaczem do mięsa nakłuwamy w różnych miejscach.
Do środka kurczaka wkładamy wyparzony słoik z wodą (dzięki temu kurczak nie wypłynie nam na wierzch). Tak przygotowanego wkładamy do garnka z kamionki i zalewamy solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa trzy dni.W trakcie marynowania obracany go dwa razy w ciągu dnia. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy do temperatury 80 stopni, wkładamy kurczaka i parzymy około jedną godzinkę lub do osiągnięcia temperatury około 70 stopni kurczaka. Wyjmujemy kurczaka, zawieszamy na haku i wieszamy w wędzarni. Za pomocą osuszacza około 1-1,5 godziny osuszamy go.Sprawdzamy czy skórka jest sucha w dotyku. Na szafie wędzarniczej ustawiamy temperaturę około 30-40 stopni i wędzimy około 3- 4 godziny. Smarujemy kurczaka olejem i podnosimy temperaturę do 90 stopni wędzimy do czasu aż nabierze koloru i mięso kurczaka osiągnie w środku 80 stopni.