ßßß
składniki2 piersi z kurczaka Nasz kurczakMarynata1 łyżka miodusok i skórka otarta z1/2 cytrynysok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków Kamis1 łyżka białego octu winnego Kamis1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wódki1 łyżka oleju rzepakowegosól, pieprz Kamis do smaku.
sosSok i skórka z jednej pomarańczySok i skórka z jednej cytryny2 łyżki miodu1/4 szk sosu sojowego1/2 rozpuszczonej kostki masłazioła.
dodatkowo1 opak makaronu ryżowego1 papryka czerwona1 papryka żółta.Przygotowanie: Pierś z kurczak myjemy, osuszamy.ostrym nożem kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy pierś z kurczaka. ostawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy,oczyszczamy kroimy na grube paski. Pierś z kurczaka osączamy z marynaty.Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i paprykę na patelnię/grilla i pieczemy z każdej strony po kilka minut.
sos Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.