Wykonanie
Grillowane to jeden z ulubionych zajęć Polaków sprzędzonych w gronie rodzinnym i przyjaciół.Ważne, by przy grillowaniu dobrze się bawić, by uczta nie była ciągle ta sama. Tym razem przygotowałam grillowaną pierś po chińsku, która zaspokoi apetyt wymagających smakoszy, a gości zaskoczy swą oryginalnością i smakiem.Danie przygotowałam z wykorzystaniem
oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.

składniki2
piersi z kurczaka Nasz
kurczakMarynata1 łyżka
miodusok i skórka otarta z1/2
cytrynysok i skórka otarta z 1/2
pomarańczy1/2 łyżeczki
chińskiej przyprawy 5 smaków Kamis1 łyżka
białego octu winnego Kamis1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
wódki1 łyżka
oleju rzepakowegosól,
pieprz Kamis do smaku.

sosSok i skórka z jednej
pomarańczySok i skórka z jednej
cytryny2 łyżki
miodu1/4 szk
sosu sojowego1/2 rozpuszczonej kostki
masłazioła.

dodatkowo1 opak
makaronu ryżowego1
papryka czerwona1
papryka żółta.Przygotowanie:
Pierś z kurczak myjemy, osuszamy.
ostrym nożem kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy
pierś z kurczaka. ostawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Paprykę myjemy,oczyszczamy kroimy na grube paski.
Pierś z kurczaka osączamy z marynaty.Rozgrzewamy patelnię grillową/grilla delikatnie smarujemy
olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i
paprykę na patelnię/grilla i pieczemy z każdej strony po kilka minut.

sos
Sos sojowy mieszamy z
miodem i
sokiem z
cytrusów wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia/redukcji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zrumienione lekko i przestudzone
masło, do uzyskania gęstej zawiesiny.
Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Pierś podajmy na pieczonej
papryce z
makaronem ryżowym i sosem.