Wykonanie
W sobotę poznałam bardzo fajną blogerkę Iwonę z Kielc,o czym mogą rozmawiać blogerki o wszystkim o o niczym,ale na pewno o gotowaniu i pieczeniu.Bardzo lubię wymieniać się poglądami na temat gotowania,pieczenia zatrzymałyśmy się przy sernikach,sposobie pieczenia,których jest wiele.Jednym z nich jest pieczenie w kąpieli
wodnej lub wstawienie do piekarnika naczynia z
wodą. O tej metodzie słyszałam,zawsze brakowało odwagi by się na nią zdecydować.Iwona opowiadała z takim przekonaniem,ze następny sernik zostanie upieczony tą metoda.A okazja nadarzyła się bardzo szybko,sernik przygotowałam dla Gości z Gliwic.Sernik jest mega idealny,pachnie rewelacyjnie,wyglądała pięknie,wilgotny sama
słodycz, rozpływający się w ustach,

Składniki na spód250g
herbatników50g mielonych
orzechów laskowych Back mit200g
margarynyMasa serowa1kg
sera Dr Oetkera250ml
mleka1
budyń śmietankowy Winiary3 łyżki
soku z cytrynydomowy
cukier waniliowy1 1/2 szkl
cukru pudru można dodać mniej5
jajek1łyżka
kaszy mannydekoracja2
czekolady gorzkieorzechy włoskie KrestoWykonanieDo naczynia wkładamy mielone
orzechy,
ciastka wszystko dokładnie mieszkam następnie blenderem rozkruszam na bardzo drobno. Do garnuszka wkładam
margarynę i roztapiam. następnie wlewam do
ciasteczek i mieszkam. Jak masa jest za sucha dodaję jeszcze roztopioną
margarynę.. Dno tortownicy wysmarowałam masa
ciasteczkową ugniotłam łyżką wstawiałam do lodówki.Do miski włożyłam
cukier puder, odłożyłam dwie łyżki
cukru pudru do
białek.,
cukier waniliowy wbijam
żółtka i delikatnie wymieszałam robotem aż się
cukier rozpuścił .następnie dodałam,
ser,
mleko,
sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszałam wsypałam
budyń i
kasze mannę i znów wymieszałam ale nie zbyt długo.
Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodałam dwie łyżki
cukru pudru. Biała wymieszałam delikatnie z masą
serową. Masę
serową wyłożyłam do tortownicy.Piekarnik nastawiłam do 180 stopni wstawiłam blaszkę napełnioną gorącą
woda na dno piekarnika następnie wstawiłam tortownicę z sernikiem na kratkę Piekłam 180 stopni 15 minut następnie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam 105 minutWyłączyłam piekarnik,sernik wyjęłam ostudziłam i schowałam na noc do lodówki.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej następnie wylałam na sernik zrobiłam dekoracje z
orzechów włoskich