ßßß Cookit - przepis na Sernik idealny

Sernik idealny

nazwa

Wykonanie

W sobotę poznałam bardzo fajną blogerkę Iwonę z Kielc,o czym mogą rozmawiać blogerki o wszystkim o o niczym,ale na pewno o gotowaniu i pieczeniu.Bardzo lubię wymieniać się poglądami na temat gotowania,pieczenia zatrzymałyśmy się przy sernikach,sposobie pieczenia,których jest wiele.Jednym z nich jest pieczenie w kąpieli wodnej lub wstawienie do piekarnika naczynia z wodą. O tej metodzie słyszałam,zawsze brakowało odwagi by się na nią zdecydować.Iwona opowiadała z takim przekonaniem,ze następny sernik zostanie upieczony tą metoda.A okazja nadarzyła się bardzo szybko,sernik przygotowałam dla Gości z Gliwic.
Sernik jest mega idealny,pachnie rewelacyjnie,wyglądała pięknie,wilgotny sama słodycz, rozpływający się w ustach,
Składniki na spód
250g herbatników
50g mielonych orzechów laskowych Back mit
200g margaryny
Masa serowa
1kg sera Dr Oetkera
250ml mleka
1 budyń śmietankowy Winiary
3 łyżki soku z cytryny
domowy cukier waniliowy
1 1/2 szkl cukru pudru można dodać mniej
5 jajek
1łyżka kaszy manny
dekoracja
2 czekolady gorzkie
orzechy włoskie Kresto
Wykonanie
Do naczynia wkładamy mielone orzechy,ciastka wszystko dokładnie mieszkam następnie blenderem rozkruszam na bardzo drobno. Do garnuszka wkładam margarynę i roztapiam. następnie wlewam do ciasteczek i mieszkam. Jak masa jest za sucha dodaję jeszcze roztopioną margarynę.
. Dno tortownicy wysmarowałam masa ciasteczkową ugniotłam łyżką wstawiałam do lodówki.
Do miski włożyłam cukier puder, odłożyłam dwie łyżki cukru pudru do białek.,cukier waniliowy wbijam żółtka i delikatnie wymieszałam robotem aż się cukier rozpuścił .następnie dodałam, ser,mleko,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszałam wsypałam budyń i kasze mannę i znów wymieszałam ale nie zbyt długo.Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodałam dwie łyżki cukru pudru. Biała wymieszałam delikatnie z masą serową. Masę serową wyłożyłam do tortownicy.
Piekarnik nastawiłam do 180 stopni wstawiłam blaszkę napełnioną gorącą woda na dno piekarnika następnie wstawiłam tortownicę z sernikiem na kratkę Piekłam 180 stopni 15 minut następnie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam 105 minut
Wyłączyłam piekarnik,sernik wyjęłam ostudziłam i schowałam na noc do lodówki. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej następnie wylałam na sernik zrobiłam dekoracje z orzechów włoskich
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/10/sernik-idealny.html