Wykonanie

Słodko - kwaśny,
czekoladowo - leśny sernik słodzony
mlekiem skondensowanym. W spodzie znajdziecie także
orzechy włoskie. Wysoki, dostojny, dobrze się kroi. Taki na specjalną okazję.Składniki (tortownica 24 cm): na spód:250 g
ciasteczek z kawałkami
czekolady albo digestive50 g
orzechów włoskich25 g
kakao85 g
masła niesolonego na masę
serową:1 kg
twarogu, trzykrotnie zmielonegook. 400 g
mleka słodzonego skondensowanego tj. cała puszka2 1/2 łyżeczki
cukru waniliowegołyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny130-150 g świeżych
owoców leśnych (mogą być mrożone)50 g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej5
jajek na polewę:150 g
owoców leśnych2 łyżki
cukru pudruWykonanie:Przygotować spód:
ciasteczka rozdrobnić w rękach, podobnie
orzechy i wrzucić je do miski.
Masło rozpuścić w rondelku i wlać do miski z
ciasteczkami. Dodać
kakao i całość zmiksować blenderem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem. Masą
ciasteczkową wylepić dno formy i boki mniej więcej do 4/5 wysokości. Tortownicę włożyć do lodówki.Teraz czas na masę
serową.
Ser i
mleko skondensowane umieścić w misce. Następnie dodać
cukier waniliowy i
sok z cytryny. Miksować do połączenia, po czym wbijać po jednym
jajku, miksując po każdym jak najkrócej. Na samym końcu dodać
owoce i posiekaną
czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki.Masę wlać do przygotowanej formy. Piec 90 minut w 150 stopniach. Studzić w otwartym piekarniku, później chłodzić w lodówce min. 5 h.Składniki polewy umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu do czasu, aż całość zgęstnieje. Ostudzić i wylać na schłodzony sernik.