Wykonanie
Dzisiaj bardzo jesienny przepis z korzenną nutką.
Dynia,
kardamon,
wanilia,
czekolada, pekany - pyszna mieszanka, najlepsza na drugi dzień po upieczeniu.(forma o średnicy 24cm)200g
kakaowych ciastek (ja użyłam Familijnych)50g
masła + 2 łyżki50g mielonych
orzechów włoskich750g
serka kremowego (ja użyłam
serka Philadelphia)100g
cukru1 opakowanie (20g)
cukru z prawdziwą
wanilią i nutą
kardamonu KAMIS (zobaczyłam w sklepie i musiałam go wypróbować)3
jajka400g dyni150g
gorzkiej czekolady3 łyżki
mlekakilka pekanów
Przygotować puree z dyni -
dynię (już obraną i z usuniętymi pestkami) pokroić na małe kawałki, położyć na natłuszczonej folii i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Rozgnieść widelcem i zmiksować. Odcedzić nadmiar płynu na sitku.Rozdrobnić
ciastka, połączyć z mielonymi
orzechami i 50g stopionego
masła. Masa powinna
mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i ugnieść.Zmiksować
serek z
cukrem i opakowaniem
cukru z
przyprawami. Dodawać po jednym
jajka, cały czas miksując. Dodać puree z dyni i wymieszać. Masę wyłożyć na spód z
ciastek i piec 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu sernika, rozpuścić na parze
czekoladę z 2 łyżkami
masła i
mlekiem. Rozsmarować polewę na cieście. Posypać startymi pekanami.Smacznego!