ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy z wanilią, kardamonem i polewą czekoladową

Sernik dyniowy z wanilią, kardamonem i polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj bardzo jesienny przepis z korzenną nutką. Dynia, kardamon, wanilia, czekolada, pekany - pyszna mieszanka, najlepsza na drugi dzień po upieczeniu.
(forma o średnicy 24cm)
200g kakaowych ciastek (ja użyłam Familijnych)
50g masła + 2 łyżki
50g mielonych orzechów włoskich
750g serka kremowego (ja użyłam serka Philadelphia)
100g cukru
1 opakowanie (20g) cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS (zobaczyłam w sklepie i musiałam go wypróbować)
3 jajka
400g dyni
150g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
kilka pekanów
Przygotować puree z dyni - dynię (już obraną i z usuniętymi pestkami) pokroić na małe kawałki, położyć na natłuszczonej folii i piec 1 godzinę w 180 stopniach. Rozgnieść widelcem i zmiksować. Odcedzić nadmiar płynu na sitku.
Rozdrobnić ciastka, połączyć z mielonymi orzechami i 50g stopionego masła. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i ugnieść.
Zmiksować serek z cukrem i opakowaniem cukru z przyprawami. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Dodać puree z dyni i wymieszać. Masę wyłożyć na spód z ciastek i piec 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu sernika, rozpuścić na parze czekoladę z 2 łyżkami masła i mlekiem. Rozsmarować polewę na cieście. Posypać startymi pekanami.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2012/11/sernik-dyniowy-z-wanilia-kardamonem-i.html