Wykonanie

Dzień był dziś fantastyczny, szczególnie ten jego moment, który spędziłam w przedszkolu mojej córci na przedstawieniu z okazji wczorajszego dnia
matki :-) Mojej dziecko strzela takie ukłony po każdej piosence czy wierszyku (które wykonywane są przez całą grupę), że już samo to poprawia humor :-) A
potem wpadłam na stronie Prosto Od Producenta na wątek dotyczący gotowania
manny na gęsto i pomysł gotowy - coś z
manny i
truskawek (bo kupiłam dziś trochę) a w chwilę później wyobraziłam sobie moje ulubione ciasto
czekoladowe z
manny :-) Przerobiłam na wersję
truskawkową i przepis gotowy :-)SKŁADNIKIMasa:1 l
mleka1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru1 i 1/4 szklanki
kaszy manny1 czubata łyżka
cukru waniliowegotruskawki (ok. 500 g, po zmiksowaniu powinna być 1 pełna szklanka musu)1 łyżeczka
soku z cytrynyPolewa:150 g
gorzkiej czekolady75 ml
mlekaDodatkowo:30 - 40
herbatników typu
petit beurre (w zależności od foremki w jakiej robicie ciasto)kilka
truskawek do dekoracji
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy - musi wyjść jednolity mus.
Mleko,
cukry,
kaszę i
margarynę (możecie ją podzielić na mniejsze kawałki) wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy "na gęsto" - powinny się pojawiać pęcherze powietrza jak na gotującym się budyniu. Zestawiamy z palnika, dodajemy mus
truskawkowy,
sok z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy; odstawiamy na chwilę (krótko, ważne żeby masa nie była wrząca; właściwie jeśli dłużej mieszacie, to w zupełności wystarczy i studzić nie trzeba ;-) ). W formie do ciasta (wyłożonej folią aluminiową) układamy połowę
herbatników, wylewamy masę, wygładzamy i przykrywamy resztą
ciastek. Zostawiamy aż ciasto wystygnie.
Mleko przeznaczone do polewy doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy
czekoladę połamaną na kawałki. Mieszamy aż
czekolada się rozpuści i dokładnie połączy się z
mlekiem - powinna wyjść gęsta, jednolita masa. Gotową polewę rozprowadzamy na wystudzonym cieście i dekorujemy
truskawkami. Schładzamy - tak smakuje najlepiej :-)