ßßß
Dzień był dziś fantastyczny, szczególnie ten jego moment, który spędziłam w przedszkolu mojej córci na przedstawieniu z okazji wczorajszego dnia matki :-) Mojej dziecko strzela takie ukłony po każdej piosence czy wierszyku (które wykonywane są przez całą grupę), że już samo to poprawia humor :-) A potem wpadłam na stronie Prosto Od Producenta na wątek dotyczący gotowania manny na gęsto i pomysł gotowy - coś z manny i truskawek (bo kupiłam dziś trochę) a w chwilę później wyobraziłam sobie moje ulubione ciasto czekoladowe z manny :-) Przerobiłam na wersję truskawkową i przepis gotowy :-)SKŁADNIKIMasa:1 l mleka1 kostka margaryny1 szklanka cukru1 i 1/4 szklanki kaszy manny1 czubata łyżka cukru waniliowegotruskawki (ok. 500 g, po zmiksowaniu powinna być 1 pełna szklanka musu)1 łyżeczka soku z cytrynyPolewa:150 g gorzkiej czekolady75 ml mlekaDodatkowo:30 - 40 herbatników typu petit beurre (w zależności od foremki w jakiej robicie ciasto)kilka truskawek do dekoracji
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy - musi wyjść jednolity mus. Mleko, cukry, kaszę i margarynę (możecie ją podzielić na mniejsze kawałki) wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy "na gęsto" - powinny się pojawiać pęcherze powietrza jak na gotującym się budyniu. Zestawiamy z palnika, dodajemy mus truskawkowy, sok z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy; odstawiamy na chwilę (krótko, ważne żeby masa nie była wrząca; właściwie jeśli dłużej mieszacie, to w zupełności wystarczy i studzić nie trzeba ;-) ). W formie do ciasta (wyłożonej folią aluminiową) układamy połowę herbatników, wylewamy masę, wygładzamy i przykrywamy resztą ciastek. Zostawiamy aż ciasto wystygnie.Mleko przeznaczone do polewy doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy się z mlekiem - powinna wyjść gęsta, jednolita masa. Gotową polewę rozprowadzamy na wystudzonym cieście i dekorujemy truskawkami. Schładzamy - tak smakuje najlepiej :-)