Wykonanie
Dzisiaj będzie coś specjalnego. Najlepszy sernik jaki
jadłam od kilku lat... Właściwie najlepszy jaki
jadłam w życiu! Aksamitny, kremowy po prostu pyszny,Przepis znajdziecie u mojego kulinarnego
guru - u
Margarytki . Oczywiście jak to ja musialam dodać coś od siebie i odrobinkę go zmodyfikowałam.potrzebne składniki:200 g
herbatników albo
biszkoptów,75 g
masła lub
margaryny,1 kg
sera z wiaderka,7 dużych
jajek,0,5 szklanki
cukru pudru,1 opakowanie
cukru waniliowego,200 ml
śmietany 30%,1 puszka ugotowanego
mleka skondensowanego, lub masy krówkowej2 budynie
toffi,4 kostki
czekolady,1 łyżka
masła,spora garść
orzechów włoskich.
Masło lub
margarynę rozpuszczamy, następnie mieszamy z rozkruszonymi
herbatnikami lub
biszkoptami, wysypujemy nimi dno wyłożonej pergaminem blachy (ja używałam blachy o wymiarach 20x20 cm) i dokładnie ugniatamy, następnie wstawiamy do lodówki.
Jajka miksujemy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
budyniem następnie ciągle miksując dodajemy
ser, 3/4 puszki masy krówkowej, a na końcu
śmietanę, ostrożnie wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 70 minut, po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku.puszkę z resztą masy krówkowej wkładamy do rondelka z gorącą
wodą, dodajemy
czekoladę i
masło, mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia wszystkich składników, następnie polewamy
ciastp, posypujemy
orzechami, wkładamy do lodówki do schłodzenia.