ßßß
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie tuSkładnikispód sernika200 g herbatników pełnoziarnistych50 g orzechów laskowych mielonychokoło 150g margaryny na masę serową1/2 kg sera chudego homogenizowanego1/2 kg sera trzykrotnie mielonego5 jajek1 budyń śmietankowy1łyżka kaszy manny1 aromat waniliowy200 g cukru pudru250 ml mlekadekoracja1 opakowanie kajmaku Gostyńorzechy włoskie.
WykonanieDo miski włożyłam herbatniki,orzechy mielone laskowe następnie wszystko zmiksowałam na pyłek.Margarynę rozpuściłam i dodałam do pyłku ciasteczkowego, wymieszałam powstała jednolita masa którą wylepiłam tortownicę sylikonowa. Tortownicę włożyłam do zamrażalki na około 30 minut.Twaróg, żółtka,mleko,cukier puder, cukier waniliowy,budyń waniliowy,kaszę mannę dokładnie ucieramy ręcznie. Konsystencja masy serowej zależy od jakości sera, w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę kaszy manny.Białka oddzielić od żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni na około 1godzinę.Upieczony sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na około 10 minut,wyjmujemy studzimy zimny wkładamy na noc do lodówki.Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową robimy dekoracje z orzechówwłoskich.