Wykonanie
Sernik jest jednym z bardziej ulubionych ciast mojej rodziny.
Orzechy pozbierane suszą się w domu.Dziś przygotowałam puszysty sernik kajmakowy z
orzechami.Sekretem dobrego sernika są produkty i sposób przygotowania. Wszystkie produkty powinny
mieć podobną temperaturę pokojową,
ser najlepiej trzykrotnie mielony lub
ser homogenizowany(czytajmy etykiety na opakowaniu, niektóre masy
serowe w składzie nie zawierają
sera)Do masy serowej używamy
cukru pudru bądź
cukru żelującego.Masę
serową ucieramy, nie miksujemy!!!!Im mniej zostanie napowietrzony sernik mniej opadnie.Sernik wyszedł puszysty,wilgotny.Goście byli zachwyceni,polecam

Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie tuSkładnikispód sernika200 g
herbatników pełnoziarnistych50 g
orzechów laskowych mielonychokoło 150g
margaryny na masę
serową1/2 kg
sera chudego homogenizowanego1/2 kg
sera trzykrotnie mielonego5
jajek1
budyń śmietankowy1łyżka
kaszy manny1
aromat waniliowy200 g
cukru pudru250 ml
mlekadekoracja1 opakowanie kajmaku Gostyń
orzechy włoskie.

WykonanieDo miski włożyłam
herbatniki,
orzechy mielone laskowe następnie wszystko zmiksowałam na pyłek.
Margarynę rozpuściłam i dodałam do pyłku
ciasteczkowego, wymieszałam powstała jednolita masa którą wylepiłam tortownicę sylikonowa. Tortownicę włożyłam do zamrażalki na około 30 minut.
Twaróg,
żółtka,
mleko,
cukier puder,
cukier waniliowy,
budyń waniliowy,
kaszę mannę dokładnie ucieramy ręcznie. Konsystencja masy serowej zależy od jakości
sera, w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę
kaszy manny.
Białka oddzielić od
żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę
cukru pudru Dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni na około 1godzinę.Upieczony sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na około 10 minut,wyjmujemy studzimy zimny wkładamy na noc do lodówki.Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową robimy dekoracje z
orzechówwłoskich.