ßßß Cookit - przepis na Sernik kajmakowy z orzechami.

Sernik kajmakowy z orzechami.

nazwa

Wykonanie

Sernik jest jednym z bardziej ulubionych ciast mojej rodziny.Orzechy pozbierane suszą się w domu.Dziś przygotowałam puszysty sernik kajmakowy z orzechami.Sekretem dobrego sernika są produkty i sposób przygotowania. Wszystkie produkty powinny mieć podobną temperaturę pokojową, ser najlepiej trzykrotnie mielony lub ser homogenizowany(czytajmy etykiety na opakowaniu, niektóre masy serowe w składzie nie zawierają sera)Do masy serowej używamy cukru pudru bądź cukru żelującego.Masę serową ucieramy, nie miksujemy!!!!Im mniej zostanie napowietrzony sernik mniej opadnie.Sernik wyszedł puszysty,wilgotny.Goście byli zachwyceni,polecam
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie tu
Składniki
spód sernika
200 g herbatników pełnoziarnistych
50 g orzechów laskowych mielonych
około 150g margaryny na masę serową
1/2 kg sera chudego homogenizowanego
1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
5 jajek
1 budyń śmietankowy
1łyżka kaszy manny
1 aromat waniliowy
200 g cukru pudru
250 ml mleka
dekoracja
1 opakowanie kajmaku Gostyń
orzechy włoskie.
Wykonanie
Do miski włożyłam herbatniki,orzechy mielone laskowe następnie wszystko zmiksowałam na pyłek.Margarynę rozpuściłam i dodałam do pyłku ciasteczkowego, wymieszałam powstała jednolita masa którą wylepiłam tortownicę sylikonowa. Tortownicę włożyłam do zamrażalki na około 30 minut.Twaróg, żółtka,mleko,cukier puder, cukier waniliowy,budyń waniliowy,kaszę mannę dokładnie ucieramy ręcznie. Konsystencja masy serowej zależy od jakości sera, w przypadku rzadkiej masy możemy dodatkowo dodać łyżkę kaszy manny.Białka oddzielić od żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni na około 1godzinę.Upieczony sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na około 10 minut,wyjmujemy studzimy zimny wkładamy na noc do lodówki.Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową robimy dekoracje z orzechów
włoskich.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/11/sernik-kajmakowy-z-orzechami.html