Wykonanie






Biszkopt przygotowałam wg przepisu z zeszytu nr 1 Dekoracja Ciast. Udał mi się jak nigdy przedtem!Składniki225g
masła225 g
cukru4 średnie
jajka175g
mąki pszennej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaSzczypta
soli50 g gorzkiego
kakoŁyżka ciepłej
wodyśmietana (słodka) 500 g
wiśniówka 125 ml
wiśnie (ze słoika) 750 gwiórki
czekoladowe (grube) 80 g
cukier 100 g
czekolada (ciemna) 150 g
skrobia pszenna (krochmal pszenny) 50 g
sól1 opakowanie
cukru waniliowegoWykonanieRozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj misce
masło cukrem na lekką Puszystą masę. Dodawaj po jednym
jajku i ubijaj je z masą. Do miski z masą przesiej połowę
mąki ,
proszek do pieczenia,
sól i
kakao i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Przesiej resztę
mąki i
kakao dobrze wymieszaj. Dodaj
wody, jeśli masa jest za gęsta. Rozdziel masę równo na dwie części formy wygładź powierzchnię szpatułką kątową lub łyżką. Piecz 15-20 minut. Ciasto jest gotowe , kiedy włożymy do niego patyk do szaszłyków będzie po wyjęciu suchy. Pozostaw
biszkopt do ostygnięcia na kratce do studzenia ciast.Przepis na
biszkopt znajdzie w Zeszycie nr 1 kolekcji Dekoracja Ciast wydawnictwa DEAGOSTINI, który możemy kupić w kioskach, Empiku i księgarniach, bądź zamówić prenumeratę bezpośrednio na stronie: http://dekoracjaciast.pl/prenumerata.php.
Biszkopt może być bazą do wielu ciast i
tortów .NADZIENIE:700g
wiśni z kompotu lub w
syropie, świeżych lub mrożonych1
budyń waniliowyDo garnka wlewamy kompot lub
syrop zagotowujemy następnie wsypujemy
budyń gotujemy chwilę, aż masa zgęstnieje dodajemy
wiśnie i mieszamy. Nasączamy pierwszy krążek ponczem następnie wykładamy krem
wiśniowy czekamy aż masa wystygnie. W tym czasie ubijamy
śmietanę dodajemy
śmietan fix,
cukier puder i kilka kropli
cytryny. Na zimną masę
wiśniową wykładamy
śmietanę, następnie przykrywamy drugim krążkiem nasączamy smarujemy
śmietaną. Robimy dekoracje z kulek
czekoladowych białych i brązowych.