ßßß
Cookit - przepis na Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tort wiśniowy ze Szwartzwaldu
Składniki
Jajko
Margaryna kasia
Wiśniówka
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Orzechy laskowe
Masło
Śmietana
Wiśnie
Czekolada
Cukier
Skrobia
Sól
Cukier waniliowy
Wykonanie
Uwielbiam piec
torty
dla rodziny i znajomych, jeden z moich ulubionych na który serdecznie zapraszamPrzygotowanie: 1 godzina
Składniki na 8 porcji4
jajka
Margaryna Kasia
100g5 łyżek
wiśniówki
mąka pszenna
50 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia
orzechy laskowe
(mielone) 150 g
masło
do natłuszczenia formy
śmietana
(słodka) 500 g
wiśniówka
125 ml
wiśnie
(ze słoika) 750 gwiórki
czekoladowe
(grube) 80 g
cukier
100 g
czekolada
(ciemna) 150 g
skrobia
pszenna (krochmal pszenny) 50 g
sól
1 opakowanie
cukru waniliowego
Etapy przygotowania
Jajka
wymieszać z
cukrem
na kremową masę.
Czekoladę
(ciemną) pokruszyć na drobne kawałki, roztopić wraz z dwiema łyżkami
wody
. Jednocześnie stopić
masło
, a następnie ochłodzić.
Margarynę Kasię
rozpuszczoną
czekoladę
i
wiśniówkę
(5 łyżek) dodać do masy jajecznej.
Mąkę
,
proszek do pieczenia
i
skrobię
wymieszać.
Orzechy
prażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor. Mieszankę mączną przesiać, wraz z
orzechami
i dodać do masy jajecznej.Następnie do formy o średnicy 24 cm włożyć ciasto i piec w temperaturze 190 st. oC 45 minut. Po upieczeniu należy ostudzić spód
tortowy
i dwukrotnie przekroić go w poprzek.
Śmietanę
z
cukrem wanilinowym
ubić na pianęWarstwy
tortu
nasączyć
wiśniówką
(125 ml). Na dwie dolne części nałożyć
śmietanę
. Warstwy
śmietany
powinny
mieć
około 1 cm wysokości.
Wiśnie
rozmieścić na
śmietanie
lekko wciskając. Warstwy
tortu
poukładać jedna na drugiej. Wierzch i boki
tortu
ozdobić resztą
śmietany
i wiórkami czekoladowymi.
Źródło:
http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/01/tort-wisniowy-ze-szwarwaldu.html
Przepisy powiązane
Tort ze Szwartzwaldu
Babka śmietankowa z rodzynkami
Ciasto jabłkowe ze śmietaną
Jabłecznik francuski
Muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek!
Składniki powiązane (0)