Wykonanie
Nagrodzony przepis konkursowy od
Hanny G.Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej200 g
margaryny4 łyżki
cukru2
żółtka1 opakowanie
cukru wanilinowegoszczypta
soli2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe0,5 kg mrożonych
malinopakowanie dowolnej
galaretkiPrzygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy
cukier,
sól i
margarynę. Wszystkie składniki należy posiekać na kawałeczki. Następnie dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się skleić możemy dodać łyżkę
śmietany. Ciasto podsypujemy
mąką i rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Przy pomocy foremek wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Ciasto babeczek nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut.Aby przygotować nadzienie gotujemy
budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając płaską łyżkę
mąki pszennej i
mąki ziemniaczanej. Dobrze mieszamy, by nie powstały gródki. Wszystko razem wlewamy do gotującego się
mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając.
Galaretkę przygotowujemy w 3/4 podanej na opakowaniu ilości
wody.Gdy babeczki wystygną nakładamy do każdej porcję ciepłego budyniu i układamy
owoce. Zostawiamy, aż
budyń wystygnie. Następnie nakładamy na
owoce już prawie stężałą
galaretkę.Jeżeli pozostanie nam trochę budyniu, nakładamy go do foliowego woreczka, od którego odcinamy minimalnie jeden róg. Wyciskamy
budyń wokoło babeczki tworząc dekoracyjne wzory.