ßßß Cookit - przepis na ciasteczka na krupczatce

ciasteczka na krupczatce

nazwa

Wykonanie

Znowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier i marmolada są słodkie. Nadają się do dłuższego przechowywania a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu. Nadadzą się do codziennej herbatki jak i na świąteczny stół.
Składniki na 3 blachy ciasteczek:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
4 surowe żółtka
250 g masła
2 łyżki wódki
szczypta soli
marmolada lub masa do przełożenia
lukier
ozdoby
Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w 200*C do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka smarować nadzieniem, sklejać po dwa i dekorować.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/ciasteczka-na-krupczatce.html