Wykonanie
Składniki:- 1 puszka filetu z
tuńczyka- 1 szklanka puree z dyni- 200g
makaronu, np. penne- 1
dymka ze
szczypiorkiem + do posypania-
sól i
pieprz- 1
cukinia- 60g startego
parmezanu- 2
pomidory malinowe- 1 łyżka
olejuSposób przygotowania:1.
Makaron gotujemy al dente, gotowy odcedzamy.2.
Cukinię kroimy w kostkę,
dymkę ze
szczypiorkiem siekamy. Warzywa podsmażamy na
oleju, gdy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone
pomidory, przyprawiamy
solą i
pieprzem, chwilę jeszcze podsmażamy.3. Gotowy
makaron mieszamy z
dyniowym puree i odsączonym
tuńczykiem, przyprawiamy do smaku.4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy
makaron, następnie podsmażone warzywa, całość posypujemy startym
parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 min.Inspiracja:mientablog