Wykonanie

Lato zdecydowało się powrócić więc i posiłki stają się bardziej letnie, lżejsze, a co najważniejsze - tak w moim odczuciu - powinno się je przygotowywać szybko, by nie stać przy gorących palnikach przez cały dzień (zwłaszcza gdy kuchni jest mikroskopijnej wielkości, tak jak u mnie...). W związku z tym mam dziś dla Was propozycję bardzo szybkiego dania, a do tego lekkiego i baaaardzo smacznego :-) Prawdę mówiąc, to od momentu rozpoczęcia do wyjęcia z piekarnika zeszło mi niewiele ponad pół godziny :-)SKŁADNIKI2
cukinieNa farsz:2 puszki
tuńczyka w kawałkach w
oleju1 pęczek
dymki ze
szczypiorem1/2 pęczka
koperku1/2 puszki
kukurydzy2 łyżki pasty pomidorowej2
jajka (surowe)
sól,
pieprzdodatkowo: starty
parmezan
Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski.
Dymkę i
koperek siekamy i dodajemy do
ryby. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy
solą,
pieprzem i dokładnie mieszamy.
Cukinie kroimy wzdłuż na dwie części każdą, a następnie wybieramy łyżką miąższ z ziarnami. W powstałe łódeczki nakładamy farsz i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 - 20 minut. Gorące
cukinie posypujemy
parmezanem.
