ßßß
Lato zdecydowało się powrócić więc i posiłki stają się bardziej letnie, lżejsze, a co najważniejsze - tak w moim odczuciu - powinno się je przygotowywać szybko, by nie stać przy gorących palnikach przez cały dzień (zwłaszcza gdy kuchni jest mikroskopijnej wielkości, tak jak u mnie...). W związku z tym mam dziś dla Was propozycję bardzo szybkiego dania, a do tego lekkiego i baaaardzo smacznego :-) Prawdę mówiąc, to od momentu rozpoczęcia do wyjęcia z piekarnika zeszło mi niewiele ponad pół godziny :-)SKŁADNIKI2 cukinieNa farsz:2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju1 pęczek dymki ze szczypiorem1/2 pęczka koperku1/2 puszki kukurydzy2 łyżki pasty pomidorowej2 jajka (surowe)sól, pieprzdodatkowo: starty parmezan
Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski. Dymkę i koperek siekamy i dodajemy do ryby. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Cukinie kroimy wzdłuż na dwie części każdą, a następnie wybieramy łyżką miąższ z ziarnami. W powstałe łódeczki nakładamy farsz i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 - 20 minut. Gorące cukinie posypujemy parmezanem.