Wykonanie
Kilka dni temu obejrzałam świetny film "Chef", w którym gotowanie odgrywa dużą rolę, podobnie, jak bloger recenzujący restauracje :). Zainspirował mnie przepis na kubańskie kanapki, stąd następnego dnia zabrałam się za przygotowanie kubańskiej
wieprzowiny. Kubańska
wieprzowina to
mięso w marynacie majo złożonej z
oliwy,
cytrusów,
czosnku i
chili. Marynujcie
mięsa, bo jutro będziemy robić kubańskie kanapki.

1,5 kg
wieprzowiny (
karkówka,
łopatka,
szynka)2 szklanki soku z
pomarańczypół szklanki
oleju lub
oliwypomarańczacytrynalimonkaostra papryczka5 ząbków
czosnkułyżka
kolorowego pieprzułyżka
oregano1,5 łyżeczki
solipłatki chili ewentualnieWymieszać sok z
pomarańczy z
oliwą, wycisnąć sok z połowy
cytryny, z połowy
limonki, resztę
owoców pokroić w plasterki.Dodać pokrojoną w plasterki papryczkę i ząbki
czosnku.
Mięso obtoczyć w
soli,
pieprzu i
oregano, włożyć do marynaty, obłożyć
owocami,
papryką i
czosnkiem.Całość posypać
płatkami chilli.Zostawić w marynacie najlepiej na noc.Następnego dnia przełożyć do brytfanki, wlać płyn, ale wyjąć
owoce - sos od skórek może zrobić się gorzki (piekłam z
owocami i sos wyszedł średnio smaczny).Piec przez 1 , 5 godziny w temp. 200 st. pod przykryciem, a kolejne 10 minut bez przykrycia.

