Wykonanie



Smakowity kawałek
mięsa w słodko-ostrej marynacie w sam raz na obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, ale taki duży kawałek
mięsa niestety musi posiedzieć w piekarniku około 2 godzin.
Mięso najlepiej marynować całą noc lub przynajmniej 2 godziny.Składniki:-kawałek
szynki lub
łopatki-1
pomarańcza-3-4 ząbki
czosnku-
papryka ostra chili świeża lub w
przyprawie lub
płatki chili-
papryka słodka-
cukier-
sólSposób przygotowania:
Mięso myjemy i nacinamy delikatną kratkę tak aby marynata lepiej wniknęła do
mięsa i ładnie wyglądała po upieczeniu. Do miseczki wyciskamy sok z jednej
pomarańczy i ścieramy skórkę. Dodajemy do smaku
paprykę chili( ja dałam w
przyprawie),
paprykę słodką, ok 3-4 łyżeczki
cukru i
sól. Wyciskamy 3 lub 4 ząbki
czosnku. Zalewamy
mięso marynatą i pozostawiamy aby się marynowało. Następnie przekładamy
mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy delikatnie
wodą. Przykrywamy folią aluminiowa i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia ściągamy folię aby
mięso się ładnie przyrumieniło.