Wykonanie

Tym razem starałam się zrobić wyrazistą w smaku
kiełbasę a'la chorizo.
Mięso:500 g
łopatkiPrzyprawy:11 g
soli peklowej2 ząbki
czosnku, wyciśnięte1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
tymianek3 łyżeczki
słodkiej parpyki1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
wodyZ
mięsa usunąć błony oraz tłuszcz, w miarę drobno pokroić. Dodać peklosól,
przyprawy i mieszać do rozprowadzenia ok. 2-3 min. Przełożyć do woreczka za struną, pozostawić na 3 godz. w temp pokojowej, następnie włożyć
mięso (w woreczku) do lodówki.Peklować
mięso w lodówce przez 24 godz.
Mięso przełożyć do miseczki dodać 1 łyżkę
wody i mieszać przy pomocy robota kuchennego ok. 20 min., do uzyskania kleistej konsystencji.
Mięso uformować w kształt
kiełbasy zawinąć w przeciętą folię do pieczenia, następnie w folię spożywczą (okręcić ok. 5
razy), mocno ściskając, związać oba końce.W garnku zagrzać
wodę do temperatury ok. 75 - 80 ° C włożyć
kiełbasę, gotować ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę.
Kiełbasę należy przycisnąć drugim mniejszym garnkiem z
wody, aby dzięki temu będzie cała zanurzona w wodzie.Po sparzeniu przełożyć baton do garnka z zimna
wodą i studzić ok. 3 godziny, cały czas dolewając zimną
wodę. Przełożyć
kiełbasę do lodówki na ok. 10 godz.Smacznego :)