Wykonanie
Macie ochote na pysznosci z Norwegii?
'Składniki na ok. 20 sztuk:ciasto:500 g
mąki1/2 kostki
masła50 g
drożdży1/2 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżka
cukru kryształu1 1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu3
jajkaszczypta
solinadzienie:1/2 l
mleka4
żółtka1 opakowanie budyniu
waniliowego1 łyżka
cukrucukier waniliowy1 łyżka
mąki ziemniaczanejZ
mleka,
drożdży, 2 łyżek
mąki i
cukru kryształu zrobić zaczyn, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać 2
jajka,
cukier puder,
mąkę,
kardamon i
sól. Wyrobić łyżką, dodać
masło i wyrobić łyżką (Ciasto jest dość miękkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Przyrządzić z podanych składników masę budyniową. Najpierw ugotować
budyń z dodatkiem
cukru,
cukru waniliowego i
mąki ziemniaczanej, następnie pojedynczo rozprowadzić
żółtka w budyniu. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać szklanką koła i ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy podrosną denkiem szklanki zrobić wgłębienia, w które trzeba nałożyć nadzienie. Wierzch posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.Przepis z: "Kobieta i życie" nr 10/2015Przepis uczestniczy w akcji: