ßßß Cookit - przepis na Skoleboller- norweskie slodkie buleczki

Skoleboller- norweskie slodkie buleczki

nazwa

Wykonanie

Macie ochote na pysznosci z Norwegii?
'
Składniki na ok. 20 sztuk:
ciasto:
500 g mąki
1/2 kostki masła
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka cukru kryształu
1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 jajka
szczypta soli
nadzienie:
1/2 l mleka
4 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu zrobić zaczyn, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon i sól. Wyrobić łyżką, dodać masło i wyrobić łyżką (Ciasto jest dość miękkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Przyrządzić z podanych składników masę budyniową. Najpierw ugotować budyń z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej, następnie pojedynczo rozprowadzić żółtka w budyniu. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać szklanką koła i ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy podrosną denkiem szklanki zrobić wgłębienia, w które trzeba nałożyć nadzienie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.
Przepis z: "Kobieta i życie" nr 10/2015
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/10/Skoleboller-norweskie-slodkie-buleczki.html