ßßß
 
            
         'Składniki na ok. 20 sztuk:ciasto:500 g mąki1/2 kostki masła50 g drożdży1/2 szklanki cukru pudru1 płaska łyżka cukru kryształu1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu3 jajkaszczypta solinadzienie:1/2 l mleka4 żółtka1 opakowanie budyniu waniliowego1 łyżka cukrucukier waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanejZ mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu zrobić zaczyn, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon i sól. Wyrobić łyżką, dodać masło i wyrobić łyżką (Ciasto jest dość miękkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Przyrządzić z podanych składników masę budyniową. Najpierw ugotować budyń z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej, następnie pojedynczo rozprowadzić żółtka w budyniu. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać szklanką koła i ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy podrosną denkiem szklanki zrobić wgłębienia, w które trzeba nałożyć nadzienie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.Przepis z: "Kobieta i życie" nr 10/2015Przepis uczestniczy w akcji:
'Składniki na ok. 20 sztuk:ciasto:500 g mąki1/2 kostki masła50 g drożdży1/2 szklanki cukru pudru1 płaska łyżka cukru kryształu1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu3 jajkaszczypta solinadzienie:1/2 l mleka4 żółtka1 opakowanie budyniu waniliowego1 łyżka cukrucukier waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanejZ mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu zrobić zaczyn, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon i sól. Wyrobić łyżką, dodać masło i wyrobić łyżką (Ciasto jest dość miękkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Przyrządzić z podanych składników masę budyniową. Najpierw ugotować budyń z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej, następnie pojedynczo rozprowadzić żółtka w budyniu. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać szklanką koła i ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy podrosną denkiem szklanki zrobić wgłębienia, w które trzeba nałożyć nadzienie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.Przepis z: "Kobieta i życie" nr 10/2015Przepis uczestniczy w akcji: