ßßß Cookit - przepis na Krem waniliowy:

Krem waniliowy:

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz piekłam i jestem zachwycona efektem. Najlepiej smakują na ciepło. Dość długo się na nie czeka, bo ciasto drożdżowe musi rosnąć aż dwa razy, ale naprawdę warto! Można je mrozić. Zniknęły w oka mgnieniu :) Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Moi znajomi już dopytują kiedy będą następne :) Przepis pochodzi ze szwedzkiej gazety "Mitt kök"
Składniki: ( na ok 25 - 28 sztuk) 1 dl = 100 ml
25 g drożdży
2 ½ dl mleka
75 g masła (temperatura pokojowa)
¾ dl cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czubata kardamonu
7-8 dl mąki
1 dl śmietany 36%
1 dl mleka
2 żółtka
½ dl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
Dekoracja:
roztopione masło, cukier
Zacznij od kremu waniliowego : do średniego garnka wlej śmietanę, mleko, dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Powoli podgrzewaj i mieszaj, aż krem stanie się gęsty na końcu wsyp cukier waniliowy i wymieszaj. Zdejmij z ognia, niech się ostudzi.
Ciasto : rozkrusz drożdże w misce, mleko podgrzej do 37° C i zalej drożdże, wymieszaj łyżką. Dorzuć masło pokrojone w małe kawałki, cukier, sól, kardamon i większość mąki. Wyrabiaj ciasto około 15 minut i dorzucaj resztę mąki. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie podziel ciasto na 3 części. Każdą część ciasta wywałkuj i podziel na kwadraty ok 8x8 cm lub mniejsze. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę kremu i złóż rogi po przekątnej z jednej a później z drugiej strony. Uformuj kulkę i połóż na papier do pieczenia do góry nogami. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryj ściereczką bawełnianą. Piecz w 225° C około 10 minut, aż do zarumienienia. Jeśli chcesz część zamrozić, to odłóż do ostygnięcia, zapakuj w woreczki i zamroź. Pozostałą część posmaruj roztopionym masłem i zanurz w cukrze. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/09/bueczki-drozdzowe-z-cukrem-i-kremem.html