Wykonanie
Pierwszy raz piekłam i jestem zachwycona efektem. Najlepiej smakują na ciepło. Dość długo się na nie czeka, bo
ciasto drożdżowe musi rosnąć aż dwa
razy, ale naprawdę warto! Można je mrozić. Zniknęły w oka mgnieniu :) Najlepiej smakują ze szklanką zimnego
mleka. Moi znajomi już dopytują kiedy będą następne :) Przepis pochodzi ze szwedzkiej gazety "
Mitt kök"
Składniki: ( na ok 25 - 28 sztuk) 1 dl = 100 ml25 g
drożdży2 ½ dl
mleka75 g
masła (temperatura pokojowa)¾ dl
cukru½ łyżeczki
soli1 łyżeczka czubata
kardamonu7-8 dl
mąki1 dl
śmietany 36%1 dl
mleka2
żółtka½ dl
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru waniliowegoDekoracja:roztopione
masło,
cukierZacznij od kremu
waniliowego : do średniego garnka wlej
śmietanę,
mleko, dodaj
żółtka,
cukier oraz
mąkę ziemniaczaną. Powoli podgrzewaj i mieszaj, aż krem stanie się gęsty na końcu wsyp
cukier waniliowy i wymieszaj. Zdejmij z ognia, niech się ostudzi.Ciasto : rozkrusz
drożdże w misce,
mleko podgrzej do 37° C i zalej
drożdże, wymieszaj łyżką. Dorzuć
masło pokrojone w małe kawałki,
cukier,
sól,
kardamon i większość
mąki. Wyrabiaj ciasto około 15 minut i dorzucaj resztę
mąki. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie podziel ciasto na 3 części. Każdą część ciasta wywałkuj i podziel na kwadraty ok 8x8 cm lub mniejsze. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę kremu i złóż rogi po przekątnej z jednej a później z drugiej strony. Uformuj kulkę i połóż na papier do pieczenia do góry nogami. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryj ściereczką bawełnianą. Piecz w 225° C około 10 minut, aż do zarumienienia. Jeśli chcesz część zamrozić, to odłóż do ostygnięcia, zapakuj w woreczki i zamroź. Pozostałą część posmaruj roztopionym
masłem i zanurz w cukrze. Smacznego!