Wykonanie
Nie wiem czy nie jest to najlepszy pieczony
kurczak jakiego zrobiłam! Jest niezwykle soczysty, po prostu pyszny. Zawdzięcza to moczeniu w solance i długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Piekłam
kurczaka kukurydzianego, można użyć np zagrodowego. Ważne aby
kurczak był dobrej jakości. Po czterech godzinach w piekarniku,
kurczak był upieczony, ale bardzo blady - nie wyglądał zachęcająco! Nie przejmujcie się, posmarowany
masłem i włożony ponownie na parę minut do piekarnika zyskał piękny kolor i chrupiącą skórkę. Pieczenie trwa długo, ale w tym czasie nie musimy do piekarnika zaglądać. Przygotowanie i pieczenie zabiera sporo czasu, ale nie jest pracochłonne. A efekt wart czekania. Pyszny i ciepły zaraz po upieczeniu i podany na zimno z
sałatą. Bardzo polecam.Autorem przepisu jest brytyjski szef kuchni Heston Blumenthal, znany ze swojego nietypowego, naukowego wręcz, podejścia do kuchni.
składnikicały
kurczak6% solanka (60 g
soli na 1 litr
wody)1
cytryna1 pęczek
tymianku - ok 10 g
masło do posmarowania piersi, w temperaturze pokojowejdo przypieczenia :125 g
masła, w temperaturze pokojowej30 ml białego
wytrawnego wina2 -3 gałązki
tymiankuNa sos (opcjonalnie)20 ml białego
wytrawnego wina250 ml (1 szklanka)
bulionu z kurczaka1 łyżeczka
musztardy Dijon1 gałązka
estragonu1 gałązka
pietruszkidodatkowotermometr do
mięsaprzygotowanie
kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować solankę :
sól rozpuścić w małej ilości gorącej
wody a następnie uzupełnić zimną
wodą do potrzebnej ilości. W odpowiedniej wielkości naczyniu umieścić
kurczaka, zalać
wodą tak aby był całkowicie zakryty ( można docisnąć talerzykiem), naczynie przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia wyjąć
kurczaka z solanki, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. do środka włożyć pęczek
tymianku i całą
cytrynę ( wyparzoną, lekko zrolowana i po nakłuwaną w kilku miejscach). Spiąć otwór wykałaczką. Nogi
kurczaka możemy związać. Piersi smarujemy
masłem i układamy ptaka na ruszcie, piersiami do góry. Pod
spodem trzeba umieścić blaszkę w której zbierać będą się
soki z pieczenia.Piekarnik nagrzać do temperatury 90 st C ( bez termoobiegu, góra - dół). Pieczemy do czasu aż temperatura wewnątrz
mięsa w najgrubszym miejscu piersi osiągnie 75 st C. U mnie zajęło to ponad 4 godziny.Po tym czasie należy wyjąć
kurczaka z piekarnika i odstawić na 45 minut.Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ( u mnie 250 st C). W międzyczasie rozpuścić
masło (125 g) na patelni, dodać
wino i kilka gałązek
tymianku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć garnek z ognia i roztopionym
masłem, posmarować
kurczaka .
Mięso wstawić ponownie do piekarnika i podpiekać jeszcze ok 10 minut lub do uzyskania złotego koloru, pilnując aby się nie spalił. W trakcie pieczenia można jeszcze raz posmarować go
masłem.Po upieczeniu, studzić
kurczaka na kratce.sos:W czasie gdy
kurczak się studzi, możemy przygotować sos. Blaszkę w której zebrały się
soki z pieczenia umieścić na palniku na średnim ogniu. Dodać
wino, zagotować i zeskrobać z dna wszystkie smaki. Przelać na patelnię, dodać
bulion i gotować na średnim ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i uzyska postać gęstego sosu. Przed podaniem podgrzać, wymieszać z
musztardą, doprawić
solą,
pieprzem, wymieszać z posiekanym
estragonem i
pietruszką. Przelać do sosjerki.
Kurczaka podzielić (piersi możemy kroić na plastry), doprawić
solą i
pieprzem. Podawać z sosem.Smacznego!