ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony wg Hestona Blumenthal'a

Kurczak pieczony wg Hestona Blumenthal'a

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czy nie jest to najlepszy pieczony kurczak jakiego zrobiłam! Jest niezwykle soczysty, po prostu pyszny. Zawdzięcza to moczeniu w solance i długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Piekłam kurczaka kukurydzianego, można użyć np zagrodowego. Ważne aby kurczak był dobrej jakości. Po czterech godzinach w piekarniku, kurczak był upieczony, ale bardzo blady - nie wyglądał zachęcająco! Nie przejmujcie się, posmarowany masłem i włożony ponownie na parę minut do piekarnika zyskał piękny kolor i chrupiącą skórkę. Pieczenie trwa długo, ale w tym czasie nie musimy do piekarnika zaglądać. Przygotowanie i pieczenie zabiera sporo czasu, ale nie jest pracochłonne. A efekt wart czekania. Pyszny i ciepły zaraz po upieczeniu i podany na zimno z sałatą. Bardzo polecam.
Autorem przepisu jest brytyjski szef kuchni Heston Blumenthal, znany ze swojego nietypowego, naukowego wręcz, podejścia do kuchni.
składniki
cały kurczak
6% solanka (60 g soli na 1 litr wody)
1 cytryna
1 pęczek tymianku - ok 10 g
masło do posmarowania piersi, w temperaturze pokojowej
do przypieczenia :
125 g masła, w temperaturze pokojowej
30 ml białego wytrawnego wina
2 -3 gałązki tymianku
Na sos (opcjonalnie)
20 ml białego wytrawnego wina
250 ml (1 szklanka) bulionu z kurczaka
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 gałązka estragonu
1 gałązka pietruszki
dodatkowo
termometr do mięsa
przygotowanie
kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować solankę : sól rozpuścić w małej ilości gorącej wody a następnie uzupełnić zimną wodą do potrzebnej ilości. W odpowiedniej wielkości naczyniu umieścić kurczaka, zalać wodą tak aby był całkowicie zakryty ( można docisnąć talerzykiem), naczynie przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć kurczaka z solanki, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. do środka włożyć pęczek tymianku i całą cytrynę ( wyparzoną, lekko zrolowana i po nakłuwaną w kilku miejscach). Spiąć otwór wykałaczką. Nogi kurczaka możemy związać. Piersi smarujemy masłem i układamy ptaka na ruszcie, piersiami do góry. Pod spodem trzeba umieścić blaszkę w której zbierać będą się soki z pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 90 st C ( bez termoobiegu, góra - dół). Pieczemy do czasu aż temperatura wewnątrz mięsa w najgrubszym miejscu piersi osiągnie 75 st C. U mnie zajęło to ponad 4 godziny.
Po tym czasie należy wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ( u mnie 250 st C). W międzyczasie rozpuścić masło (125 g) na patelni, dodać wino i kilka gałązek tymianku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć garnek z ognia i roztopionym masłem, posmarować kurczaka . Mięso wstawić ponownie do piekarnika i podpiekać jeszcze ok 10 minut lub do uzyskania złotego koloru, pilnując aby się nie spalił. W trakcie pieczenia można jeszcze raz posmarować go masłem.
Po upieczeniu, studzić kurczaka na kratce.
sos:
W czasie gdy kurczak się studzi, możemy przygotować sos. Blaszkę w której zebrały się soki z pieczenia umieścić na palniku na średnim ogniu. Dodać wino, zagotować i zeskrobać z dna wszystkie smaki. Przelać na patelnię, dodać bulion i gotować na średnim ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i uzyska postać gęstego sosu. Przed podaniem podgrzać, wymieszać z musztardą, doprawić solą, pieprzem, wymieszać z posiekanym estragonem i pietruszką. Przelać do sosjerki.
Kurczaka podzielić (piersi możemy kroić na plastry), doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem.
Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/10/kurczak-pieczony-wg-hestona-blumenthala.html