Wykonanie
Coś dla miłośników
kurczaków-
mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne z chrupiącą skórką. Polecam!
Składniki:· wiejski
kurczak· puszka
cieciorki·
cytryna· 200 g
masła - ciepłego· łyżka drobno posiekanego świeżego
tymianku· łyżka drobno posiekanego
świeżego estragonu·
sól·
pieprz·
olej rzepakowyOczyszczonego
kurczaka moczymy w wodzie, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozprowadzamy w środku
kurczaka odrobinę
oleju rzepakowego, solimy i
pieprzymy.
Masło ucieramy z drobno posiekanymi
ziołami-
tymiankiem i
estragonem,
solą i
pieprzem. Pod skórę
kurczaka wsuwamy delikatnie dłoń, robimy miejsce, uważając, by nie uszkodzić skóry. Następnie za pomocą dłoni pod skórą wcieramy w
mięso ziołowe masełko. Rozprowadzamy je jeszcze naciskając skórę z zewnątrz.
Cieciorkę zalewamy odrobiną
oleju rzepakowego, solimy i
pieprzymy- wykładamy do środka
kurczaka.
Cytrynę dobrze szorujemy, sparzamy
wodą, aby zaczęła puszczać aromatyczne
olejki.
Cytrynę wkładamy do środka
kurczaka- dobrze dociskamy. Związujemy nóżki
kurczaka- ja użyłam specjalnych silikonowych sznureczków.
Kurczaka z obu stron smarujemy
olejem rzepakowym, solimy i
pieprzymy- tak powstałą marynatę chwilkę wcieramy dłońmi.
Kurczaka układamy na kratce piekarnikowej. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, termoobieg na 15 minut- żeby skórka się zezłociła. Pamiętajmy, by pod
kurczakiem umieścić drugą blachę piekarnikową, do której należy nalać
wodę. Tłuszcz z
kurczaka będzie spadał do
wody, więc będziemy
mieli dużo łatwiej posprzątać piekarnik. Ponadto
kurczak będzie dużo bardziej soczysty. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80-90 minut, spryskując
kurczaka od czasu do czasu
olejem rzepakowym.
Kurczak najlepiej smakuje z warzywną zapiekanką. Smacznego!