ßßß Cookit - przepis na Warsztaty kulinarne z marką ,,Frosta" - ryby i owoce morza.

Warsztaty kulinarne z marką ,,Frosta" - ryby i owoce morza.

nazwa

Wykonanie

W ubiegłą sobotę uczestniczyłam w warsztatach organizowanych przez firmę Frosta. Z przyjemnością podjęłam rzuconą rękawicę, pomimo, że tematyka warsztatów była mi zupełnie obca. Tak: ,, ryby i owoce morza". No cóż, przyznam, że te składniki bardzo rzadko goszczą w mojej kuchni. Uznałam, iż czas to zmienić i nauczyć się czegoś nowego ;)
Warsztaty rozpoczęliśmy od przygotowania Zapiekanych ostryg pod sosem bearnaise ze szpinakiem i chlebkiem panco. Uwierzcie to było dla mnie ogromne wyzwanie. Znacie pewnie moje uprzedzenie do owoców morza. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ostryg i nie sądziłam, że kiedyś uda mi się to zrobić :) A jednak udało się :) Pod czujnym okiem Witka Iwańskiego nauczyłam się otwierać ostrygi i nawet odważyłam się ich spróbować :) Choć nie mogę powiedzieć, że zostanę ich fanką, myślę, że warto było spróbować ;)
Kolejna potrawa brzmiała mega apetycznie ( i jak się potem okazało, została moim faworytem :)). Smażona dorada z zielonym pesto i sałatką z rzodkiewki. Po raz pierwszy także filetowałam ryby. Zawsze wydawało mi się, że to takie skomplikowane, oczywiście bardzo się myliłam :) Dorada została moim ulubionym daniem tych warsztatów - pyszna, delikatna i bardzo zdrowa potrawa ;)
Kolejnym przystankiem w naszym rozkładzie jazdy był Fish and Chips, czyli dorsz w cieście piwnym z groszkowym puree i miętą . Danie trochę w stylu angielskim. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej ryby w panierce, a puree groszkowe podbiło moje serce :)
Po tak apetycznej uczcie, oczywiście nie mogło zabraknąć deseru: Szybka tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi. Pyszny sposób na niecodzienne wykorzystanie ciasta francuskiego :)
To był naprawdę miło spędzony czas :) Nauczyłam się wielu ciekawych rzeczy, poznałam wielu bloggerów :)
Dziękuję :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/02/warsztaty-kulinarne-z-marka-frosta-ryby.html