Wykonanie
            

Deser, który przygotowywałam w ramach warsztatów kulinarnych organizowanych przez Frosta, pod czujnym 
okiem Witka Iwańskiego, szefa kuchni restauracji Narvil Aruana w Serocku. To lekki deser i szybki do zrobienia - warto zapamiętać na wypadek niespodziewanej wizyty gości. Może to być także zwieńczenie kilkudaniowej kolacji.Trafione połączenie 
ciasta francuskiego (które może być tartą lub 
ciastkiem) z 
gruszką, 
migdałami i 
lodami waniliowymi. Świetne jest też polane 
syropem cukrowym (
cukrem roztopionym w wodzie i znacznie zredukowanym) i posypane drobno posiekaną świeżą 
miętą. Wówczas może być także bez 
lodów :)Składniki:1 opakowanie 
ciasta francuskiego mrożonego (300 g), najlepiej już pokrojonego na kwadraty4 łyżki 
mączki migdałowej (czyli mielonych 
migdałów bez skórki)*2 łyżki płynnego 
miodu pszczelego2 
gruszki1 
laska waniliicukier puder do posypaniakilka łyżek świeżej 
mięty do posypania
lody waniliowe do podania*można kupić gotową albo zemleć 
płatki migdałowe w młynku do 
kawy lub malakserze do konsystencji 
mąkiWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 C.Przygotować blaszkę i wyłożyć ją pergaminem. 
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Pokroić w prostokąty, przełożyć na pergamin, ponakłuwać widelcem.Mączkę 
migdałową wymieszać z 
miodem i miąższem 
laski wanilii (laskę po zużyciu przełóż do 
torebki z 
cukrem, a uzyskasz 
cukier waniliowy). Powstałą masą posmarować ciasto.
Gruszkę przekroić na pół, a następnie w plastry. Układać plasterki 
gruszki „na zakładkę” na cieście francuskim z 
migdałami. Dokładnie przykryć masę 
migdałową gruszką, żeby 
migdały w trakcie pieczenia się nie spaliły. Można, dla dekoracji, zawinąć nieco boki. Piec przez ok. 12-15 minut.Po upieczeniu posypać 
cukrem pudrem i posiekaną 
miętą, albo kilka łyżek 
cukru pudru wymieszać z 
wodą, zagotować i nieco zredukować (niech zgęstnieje), taką masą skropić 
ciastka i dodaj 
miętę.Podawać z 
lodami waniliowymi. Jeść 
póki ciastka są ciepłe.




Podoba Ci się przepis? Podziel sięBądź na bieżąco, polub na fb