Wykonanie
Deser, który przygotowywałam w ramach warsztatów kulinarnych organizowanych przez Frosta, pod czujnym
okiem Witka Iwańskiego, szefa kuchni restauracji Narvil Aruana w Serocku. To lekki deser i szybki do zrobienia - warto zapamiętać na wypadek niespodziewanej wizyty gości. Może to być także zwieńczenie kilkudaniowej kolacji.Trafione połączenie
ciasta francuskiego (które może być tartą lub
ciastkiem) z
gruszką,
migdałami i
lodami waniliowymi. Świetne jest też polane
syropem cukrowym (
cukrem roztopionym w wodzie i znacznie zredukowanym) i posypane drobno posiekaną świeżą
miętą. Wówczas może być także bez
lodów :)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego mrożonego (300 g), najlepiej już pokrojonego na kwadraty4 łyżki
mączki migdałowej (czyli mielonych
migdałów bez skórki)*2 łyżki płynnego
miodu pszczelego2
gruszki1
laska waniliicukier puder do posypaniakilka łyżek świeżej
mięty do posypania
lody waniliowe do podania*można kupić gotową albo zemleć
płatki migdałowe w młynku do
kawy lub malakserze do konsystencji
mąkiWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 C.Przygotować blaszkę i wyłożyć ją pergaminem.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Pokroić w prostokąty, przełożyć na pergamin, ponakłuwać widelcem.Mączkę
migdałową wymieszać z
miodem i miąższem
laski wanilii (laskę po zużyciu przełóż do
torebki z
cukrem, a uzyskasz
cukier waniliowy). Powstałą masą posmarować ciasto.
Gruszkę przekroić na pół, a następnie w plastry. Układać plasterki
gruszki „na zakładkę” na cieście francuskim z
migdałami. Dokładnie przykryć masę
migdałową gruszką, żeby
migdały w trakcie pieczenia się nie spaliły. Można, dla dekoracji, zawinąć nieco boki. Piec przez ok. 12-15 minut.Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem i posiekaną
miętą, albo kilka łyżek
cukru pudru wymieszać z
wodą, zagotować i nieco zredukować (niech zgęstnieje), taką masą skropić
ciastka i dodaj
miętę.Podawać z
lodami waniliowymi. Jeść
póki ciastka są ciepłe.
Podoba Ci się przepis? Podziel sięBądź na bieżąco, polub na fb