ßßß Cookit - przepis na Ryby i owoce morza – warsztaty Frosta

Ryby i owoce morza – warsztaty Frosta

nazwa

Wykonanie

« Ciastka ze skwarek
Najlepsza pizza – jaka jest naprawdę? »
W sobotę uczestniczyłam w Warsztatach Frosta o tematyce „Ryby i owoce morza”. Przyznam, że chętnie przyjęłam zaproszenie, gdyż w mojej kuchni takie tematy raczej nie istnieją. Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że warsztaty poprowadzi Witek Iwański, z którym już kilka razy miałam przyjemność się spotkać, a także przygotowywać deser z jego przepisu stworzonego specjalnie dla mnie – creme brulee z rozmarynem .
Przyrządzaliśmy cztery dania, które doskonale wpisują się w moją kuchnię. Odpowiednio dobrane składniki sprawiły, że ta sobota była dla mnie ucztą dla podniebienia.
Przepisem, od którego zaczęliśmy warsztaty były Zapiekane ostrygi pod sosem bearnaise ze szpinakiem, chlebkiem panco i cydrem . Po raz pierwszy raz w życiu miałam do czynienia z otwieraniem ostryg – przyznam, że na początku zadanie było dość trudne, jednak po otwarciu jednej muszli, wszystko poszło gładko. Chodzi przede wszystkim o to, aby wyczuć, w którym miejscu muszla ma mięśnie, które zamykają skorupkę. Potrzeba cierpliwości, siły i prezycji, ale satysfakcja jest gwarantowana. Jeżeli chodzi o sam smak ostrygpowiem tak – przysmakiem moim nie będą nigdy, ale też nie pogardzę, gdy ktoś zechce mnie poczęstować. Najbardziej z dania smakował natomiast chlebek panco – to ta posypka na zdjęciu.
Kolejną pozycją była Smażona dorada z zielonym pesto i sałatką z rzodkiewki . Witek pokazywał nam, jak prawidłowo filetować rybę i jak przyrządzić ją tak, aby była idealna w smaku. Tajemnicą jest smażenie jej na skórze, a dopiero w ostanim momencie przewrócenie na drugą stronę, na dosłownie minutę. Oczywiście rybę smażyliśmy bez panierki. Podana z pesto i rzodkiewką stworzyła ciekawą, delikatną kompozycję.
Smażyliśmy również dorsza w cieście piwnym, podanego z groszkowym puree i miętą, a także przygotowywaliśmy gruszkową tartę w towarzystwie lodów .
Chcielibyście spróbować któregoś z dań?
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/02/ryby-i-owoce-morza-warsztaty-frosta