ßßß Cookit - przepis na Mule w piwie i musztardzie

Mule w piwie i musztardzie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2 kg muli
około 400 ml piwa pszenicznego (użyłam Paulaner)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 koper włoski (fenkuł)
1 gruszka
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka masła
1-2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz i odrobinka soli do smaku
odrobina soku z cytryny
dodatki: pieczywo, np bagietka
Przygotowanie:
Mule dokładnie oczyszczamy, pozbywamy się tak zwanej „brody”. Jeśli trafimy na otwartą małże pukamy nią o blat i jeśli się zamyka to znaczy, że jest dobra; jeśli zaś pozostaje otwarta to należy ją wyrzucić. Następnie mule należy wymoczyć w wodzie około 1 godzinę wcześniej aby pozbyć się całego pisaku (to zabieg ważny zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym).
Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo czosnek, gruszkę i koper włoski (należy pamiętać, że fenkuł ma w środku twardy głąb). Na dużej i głębokiej patelni roztapiamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Następnie dorzucamy czosnek oraz posiekany koper włoski i smażymy znowu kilka minut. Wszystko zalewamy piwem, dodajemy pokrojoną gruszkę, miód, musztardę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz dosłownie odrobinkę soli (pamiętajmy, że mule same w sobie będą słone). Przykrywamy i dusimy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie koper powinien już zmięknąć a gruszka lekko się rozpaść i zagęścić sos. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Zwiększamy ogień, wrzucamy mule i przykrywamy. Od czasu ponownego zagotowania dusimy jeszcze około 3 minut aż wszystkie mule się otworzą. W trakcie duszenia wszystko należy kilka razy porządnie potrząsnąć, tak aby wszystkie małże równomiernie pokryły się sosem i równomiernie złapały ciepło. Pamiętajmy, że małże które się nie otworzyły wyrzucamy.
Na koniec mule skrapiamy sokiem z cytryny. Ja to danie zjadłam po prostu z pieczywem i myślę, że tak smakuje najlepiej. Polecam bagietkę.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/mule-w-piwie-i-musztardzie