ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko.
Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia.
Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :))
Składniki na ciasto:
450g mąki psze nnej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 op. cukru wanilinowego
Masa jabłkowa:
5 winnych jabłek
kilka śliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 op. cukru wanilinowego
2 łyżki kaszki manny błyskawicznej
Masa migdałowa :
200g płatków migdałowych
200g cukru
200g prawdziwego masła
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz jajka, cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy posiekane, schłodzone masło. Na koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki.
Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/11/szarlotka-z-migdaowa-posypka.html