Przepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko.Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia.Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :))Składniki na ciasto:450g mąki psze nnej3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruszczypta soli1 kostka masła lub margaryny1 szklanka kwaśnej śmietany1 op. cukru wanilinowegoMasa jabłkowa:5 winnychjabłekkilka śliweksok wyciśnięty z 1 cytryny1 op. cukru wanilinowego2 łyżki kaszki manny błyskawicznejMasa migdałowa :200g płatków migdałowych200g cukru200g prawdziwego masłaWykonanie:Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz jajka, cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy posiekane, schłodzone masło. Na koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po wyjęciu ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki.Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.