ßßß
SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm)Ciasto:450g mąki pszennej3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruszczypta soli1 kostka masła1 szklanka kwaśnej śmietany1 płaska łyżeczka amoniaku1 op. cukru waniliowegoJabłka:6 kwaskowych jabłeksok z 1 cytryny1 op. cukru waniliowego2 łyżki kaszki manny błyskawicznejMasa migdałowa200g płatków migdałowych200g cukru200g masłaPRZYGOTOWANIECiasto:Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki.Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną.
Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Smacznego :)