Wykonanie
Ravioli dolci

Kruchutkie
ciasteczka w kształcie pierożków nadziewane domową
marmoladą wieloowocową.Prosty, łatwy przepis na słodkie pierożki do
kawy czy
herbaty, z wykorzystaniem niewielu składników i gwarantowanym efektem. Do nadziewania
ciastek można użyć
marmolady o dowolnym smaku ,
jabłek,
sera,
kremu czekoladowego, ale ja najbardziej lubię je z wieloowocową
marmoladą własnej roboty.

Składniki: /na jedną blaszkę/

250 g
mąki pszennej100 g
cukru1
jajko75 g
masła40 g kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki skórki startej z
cytryny2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
solioraz
marmolada wieloowocowa na nadzienie
białko do smarowania
cukier kryształ do posypaniaWykonanie:- Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść na gładką masę.- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.-Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na około 4 mm grubości.-Wykroić kółka dowolnej wielkości /przy pomocy szklanki lub foremki/.- Na środek każdego kółka nałożyć trochę marmolady/powinna być dość twarda/-Placuszki złożyć na pół , skleić dobrze boki, nadać im kształt pierożków /można każdy sklejony pierożek okroić wokół brzegów szklanką lub ozdobną foremką/- Przygotowane w ten sposób
ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.-Wierzch posmarować
białkiem i delikatnie posypać
cukrem kryształem.-Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 25 min.