ßßß Cookit - przepis na Kruche pierożki z domową marmoladą

Kruche pierożki z domową marmoladą

nazwa

Wykonanie

Ravioli dolci
Kruchutkie ciasteczka w kształcie pierożków nadziewane domową marmoladą wieloowocową.
Prosty, łatwy przepis na słodkie pierożki do kawy czy herbaty, z wykorzystaniem niewielu składników i gwarantowanym efektem. Do nadziewania ciastek można użyć marmolady o dowolnym smaku , jabłek, sera, kremu czekoladowego, ale ja najbardziej lubię je z wieloowocową marmoladą własnej roboty.
Składniki: /na jedną blaszkę/
250 g mąki pszennej
100 g cukru
1 jajko
75 g masła
40 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
oraz
marmolada wieloowocowa na nadzienie
białko do smarowania
cukier kryształ do posypania
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść na gładką masę.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
-Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na około 4 mm grubości.
-Wykroić kółka dowolnej wielkości /przy pomocy szklanki lub foremki/.
- Na środek każdego kółka nałożyć trochę marmolady/powinna być dość twarda/
-Placuszki złożyć na pół , skleić dobrze boki, nadać im kształt pierożków /można każdy sklejony pierożek okroić wokół brzegów szklanką lub ozdobną foremką/
- Przygotowane w ten sposób ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wierzch posmarować białkiem i delikatnie posypać cukrem kryształem.
-Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 25 min.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/11/kruche-pierozki-z-marmolada.html