Wykonanie
Śliwek pełno,
czemu więc nie korzystać z tego? Do dziś pamiętam jak piekłyśmy w dzieciństwie, z siostrą i babcią, kruche ze
śliwkami z własnego
sadu. Pamiętam też, że wszystkie zapomniałyśmy o tym cieście i się ono dosyć przypaliło. To do dziś najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek
jadłam, tak zapadło mi w pamięć.Kruche ciasto ze
śliwkami i kruszonką z
migdałami to szybkie i tradycyjne ciasto urozmaicone przeze mnie jedynie o
migdały od Skworcu .


Składniki na formę 28x24:70 dag
śliwek przekrojonych na połówki1
cukier waniliowy0,5 szklanki
cukru pudru3 szklanki
mąki1
jajko1 łyżka
śmietany gęstej20 dag
margaryny zimnej czy
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Mąkę posiekać z
margaryną, wbić
jajko, wsypać
cukry, proszek i dodać
śmietanę. Wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię i do lodówki na 1 godzinę.Kruszonka z
migdałami:5 łyżek
mąki5 łyżek
cukru5 łyżek
płatków migdałów firmy Skworcu + na wierzch do posypania3 łyżki
masłaWymieszać wszystkie składniki palcami i zrobić kruszonkę.Przygotowaną formę wyłożyć
ciastem, na to ułożyć połówki
śliwek i posypać kruszonką. Na wierzch można do ozdoby rozsypać niewiele
płatków migdałów. Piec w 180 st. C przez 50 minut.
