ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówcukier 100 gramówmargaryna 100 gramówjajka 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychjabłka 1,5 kilogramówsok z cytryny 2 łyżek stołowychmasło 1 kostekcytryna 0,5 sztukcukier 200 gramówjajka 2 sztukśmietana kremówka 250 gramówmąka 200 gramówpłatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Kruche ciasto na spód: 200g przesianej mąki posiekać z margaryną, proszkiem, cukrem(100g) i jajkiem. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Oczyszczone jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, przemieszać.Ciasto ucierane: masło utrzeć z 200g cukru, sokiem i skórką otartą z połowy cytryny, kolejno wbijać 2 jajka, każde po dokładnym wyrobieniu poprzedniego. Dodać śmietanę, a na końcu wsypać 200g mąki i dobrze utrzeć.Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem. Obłożyć jabłkami, wylać ciasto ucierane. Wierzch obsypać płatkami migdałowymi. Piec ok.60 minut w 175 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: