Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier 100 gramów
margaryna 100 gramów
jajka 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jabłka 1,5 kilogramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cytryna 0,5 sztuk
cukier 200 gramów
jajka 2 sztuk
śmietana kremówka 250 gramów
mąka 200 gramów
płatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Kruche ciasto na spód: 200g przesianej
mąki posiekać z
margaryną, proszkiem,
cukrem(100g) i
jajkiem. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Oczyszczone
jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki, skropić
sokiem z cytryny, przemieszać.Ciasto ucierane:
masło utrzeć z 200g
cukru,
sokiem i skórką otartą z połowy
cytryny, kolejno wbijać 2
jajka, każde po dokładnym wyrobieniu poprzedniego. Dodać
śmietanę, a na końcu wsypać 200g
mąki i dobrze utrzeć.Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem. Obłożyć
jabłkami, wylać ciasto ucierane. Wierzch obsypać
płatkami migdałowymi. Piec ok.60 minut w 175 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: