ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowe z orzechową kruszonką

Ciasto jabłkowe z orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wilgotne, z duuuużą ilością jabłek a na wierzchu orzechowa kruszonka. W pierwotnej wersji z pekanami ale cena ich mnie powaliła wiec zamieniłam na orzechy włoskie. Przepis z miesięcznika " Pirkka, 9/2012"
Wszystkie składniki powinny być temp.pokojowej. Ja robię tak w przypadku każdego ciasta, wtedy nie powinien wyjść zakalec.
Składniki :
600 g jabłek ( najlepiej Granny Smith )
2 łyżeczki soku z cytryny
150 g margaryny lub masła
200 ml cukru
3 jaja
1 łyżeczka skórki cytrynowej ( dałam skórkę z jednej dużej cytryny )
400 ml mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
Na kruszonkę :
125 g orzechów pekan w całości lub grubo mielonych ( u mnie włoskie )
75 ml mąki
50 ml brązowego cukru
25 g margaryny lub masła pociętego w kostkę zimnego, prosto z lodówki
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę, zalewamy je 2 łyżkami soku z cytryny żeby nie ściemniały, mieszamy, odstawiamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, odstawiamy.
Masło ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy cukier miksujemy około 2 minut. Kolejno dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie rzucamy skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Ucieramy aż masa będzie gładka.
Do gotowej masy wsypujemy jabłka, mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm ( moja miała 21 cm ), wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonka :
Orzechy umieszczamy w woreczku i tłuczemy tłuczkiem lub wałkiem aż powstaną okruchy jak grubo mielona bułka tarta. Następnie wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Całość rozcieramy w dłoniach aż powstanie konsystencja tak jak wcześniej grubo zmielonej bułki tartej. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w temp. 175°C przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/11/Ciasto-jablkowe-z-orzechowa-kruszonka.html