Wykonanie
Pyszne, puszyste, mocno
kokosowe a dzięki dodatkowi
jabłka i dużych połówek umieszczonych na wierzchu wilgotne. Mimo, że wcześniej nie przeanalizowałm przepisu i podczas robienia okazało się,że robię nie tak jak powinno to i tak wyszło. Przepisz bloga Cukiernicze kreacje charlotte .

Składniki :200 g
masła lub
margaryny o temp. pokojowej200 g
cukru4
jajka2 i 1/2 łyżki
soku z cytryny180 g
mąki ( użyłam tortowej )75 g
wiórków kokosowych ( u mnie dodatkowo szklanka wiórek na wierzch )1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia800 g kwaśnych
jabłek ( użyłam około 5 średnich słodkich )Najpierw podam prawidłowy przepis
potem jak ja zrobiłam.
Masło,
cukier i
jaja ubijamy na białą puszystą masę.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i 50 g
wiórków kokosowych.Jedno
jabłko obieramy, ścieramy na tarce ( starłam na grubych oczkach) i skrapiamy 1 łyżką
soku z cytryny.Do ubitej masy dodajemy
mąkę, pozostały
sok z cytryny i
jabłko, mieszamy aż składniki się połączą.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie 22 cm ). Resztę
jabłek obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i przecinamy na pół. Każdą połówkę nacinamy kilkakrotnie wzdłuż. Układamy na cieście wypukłą stroną do góry. Pieczemy w temp. 200°C przez 40 minut. Po tym czasie posypujemy wierzch ciasta pozostałymi wiórkami i dopiekamy jeszcze 10 minut. Ja piekłam do suchego patyczka.A ja zrobiłam to tak :
Jaja zmiksowałam z
masłem. Nie chciały mi się ubić więc pomyślałam sobie cholewka coś jest nie tak. Dodałam
mąkę z proszkiem, 50 g wiórkami i 1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny. Nagle patrze
cukier stoi yhym...no tak powinnam go ubić z
jajkami. No nic co ma być to będzie siup do michy, wszystko zmiksowałam na gładką masę. Dodałam starte
jabłko i 25 g
wiórków kokosowych, bo pomyliłam wiórki
jabłka z wiórkami kokosowymi. Wymieszałam szpatułką.
Potem postępowałam jak w przepisie ale nie miałam już wiórek na wierzch więc dorzuciłam szklankę wiórek. Moja tortownica miała 22 cm. Wrzuciłam do piekarnika i upiekło się pyszne ciacho :)Na wierzch można dać mniej wiórek bo
potem się sypią z ciasta ale smakują z nimi bardzo
kokosowo, dla mnie obłędnie. A jak pachnie w domu :)Smacznego :)