Wykonanie
Share the post "Zapiekany pod
parmezanem szpinak z
pieczarkami Nigela Slatera"Jest to kolejna i nie ostatnia propozycja dania z książki Nigela Slatera „Tender”. Tym razem przedstawiam
świeży szpinak i
pieczarki zapiekane w pysznym sosem
śmietanowo-winnym, z dużą ilością
parmezanu. Nigel we wstępie do przepisu wskazuje,że może to być doskonałe danie główne podane z
ryżem, ja podałam je jednak jako dodatek do dania głównego. Jest to po prostu dodatek doskonały i niezwykle prosty do wykonania.Polecam!Scroll down for English(2 porcje jako danie główne,4 porcje jako dodatek)Składniki:400 g brązowych
pieczarek (przekrojone na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości)gruby plaster
masła2 łyżki
oliwy z oliwekmała szklanka
wytrawnego białego wina300 ml
śmietanki (mnie 36 %)400 g
świeżego szpinaku150 g startego
parmezanuPrzygotowanie:Rozgrzej na patelni
masło razem z
oliwą z oliwek i włóż
pieczarki.Smaż je do lekkiego zarumienienia.Następnie wlej
wino i doprowadź je do wrzenia,gotuj przez kilka minut.Wlej
śmietankę,ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.Odstaw.Umyj
szpinak i jeszcze mokry włóż do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką i postaw na dużym ogniu. Pozwól mu się „parować” około 2 minuty potrząsając od czasu do czasu.Następnie odcedź go i odciśnij nadmiar
wody.Wymieszaj ze sobą
pieczarki szpinak i około 140 g
parmezanu.Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą
parmezanu.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 35 minut,aż wierzch się zarumieni.

English versionSpinach and mushroom gratin(2 servings as a main course, 4 servings as a
side dish)Ingredients:400 g chestnut mushrooms (halved or quartered, depending on their size)thick slice of butter2 tablespoons
olive oilsmall glass of dry white
wine300 ml of double cream (36% )400 g fresh spinach150 g grated
Parmesan cheesePreparation:Warm the butter and
olive oil in a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely.
Pour in the
wine and bring it to a boil, continue to boil for a couple of minutes.
Pour the cream into the pan and let it come back to the boil, the simmer 2 minutes. Turn off the heat.Wash the spinach and put it, still wet from rinsing, into a pot with a tight fitting lid. Let the spinach cook for a minute or two in its own steam. Then drain it and squeeze to remove excess water.Fold together the mushrooms, spinach, salt and pepper and 140 g of the grated
Parmesan.Tip into a shallow baking dish. Scatter the remaining cheese on top.Bake at 180 ° C for 35 minutes, until the top is crisp and golden brown.

Share the post "Zapiekany pod
parmezanem szpinak z
pieczarkami Nigela Slatera"



