ßßß Cookit - przepis na Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera"
Jest to kolejna i nie ostatnia propozycja dania z książki Nigela Slatera „Tender”. Tym razem przedstawiam świeży szpinak i pieczarki zapiekane w pysznym sosem śmietanowo-winnym, z dużą ilością parmezanu. Nigel we wstępie do przepisu wskazuje,że może to być doskonałe danie główne podane z ryżem, ja podałam je jednak jako dodatek do dania głównego. Jest to po prostu dodatek doskonały i niezwykle prosty do wykonania.Polecam!
Scroll down for English
(2 porcje jako danie główne,4 porcje jako dodatek)
Składniki:
400 g brązowych pieczarek (przekrojone na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości)
gruby plaster masła
2 łyżki oliwy z oliwek
mała szklanka wytrawnego białego wina
300 ml śmietanki (mnie 36 %)
400 g świeżego szpinaku
150 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni masło razem z oliwą z oliwek i włóż pieczarki.Smaż je do lekkiego zarumienienia.
Następnie wlej wino i doprowadź je do wrzenia,gotuj przez kilka minut.
Wlej śmietankę,ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.Odstaw.
Umyj szpinak i jeszcze mokry włóż do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką i postaw na dużym ogniu. Pozwól mu się „parować” około 2 minuty potrząsając od czasu do czasu.Następnie odcedź go i odciśnij nadmiar wody.
Wymieszaj ze sobą pieczarki szpinak i około 140 g parmezanu.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą parmezanu.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 35 minut,aż wierzch się zarumieni.
English version
Spinach and mushroom gratin
(2 servings as a main course, 4 servings as a side dish)
Ingredients:
400 g chestnut mushrooms (halved or quartered, depending on their size)
thick slice of butter
2 tablespoons olive oil
small glass of dry white wine
300 ml of double cream (36% )
400 g fresh spinach
150 g grated Parmesan cheese
Preparation:
Warm the butter and olive oil in a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely.
Pour in the wine and bring it to a boil, continue to boil for a couple of minutes.
Pour the cream into the pan and let it come back to the boil, the simmer 2 minutes. Turn off the heat.
Wash the spinach and put it, still wet from rinsing, into a pot with a tight fitting lid. Let the spinach cook for a minute or two in its own steam. Then drain it and squeeze to remove excess water.
Fold together the mushrooms, spinach, salt and pepper and 140 g of the grated Parmesan.
Tip into a shallow baking dish. Scatter the remaining cheese on top.
Bake at 180 ° C for 35 minutes, until the top is crisp and golden brown.
Share the post "Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera"
Źródło:http://karmelowy.pl/zapiekany-pod-parmezanem-szpinak-z-pieczarkami-nigela-slatera