Wykonanie
Share the post "Zapiekanka makaronowa z
kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake"Dziś przedstawiam doskonały przepis na łatwy obiad, idealny na chłodne jeszcze wieczory. Pyszna zapiekanka makaronowa z
kurczakiem,
szpinakiem i
pieczarkami w delikatnym
winno-
śmietankowym sosie, pod
parmezanową pierzynką – baaardzo przyjemna w smaku:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender, Volume I”. Polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:350 g spaghetti (lub innego ulubionego
makaronu)300 g
pieczarek3 łyżki
oliwy z oliwekgruby plasterek
masła400 g gotowanego lub upieczonego
kurczaka250 ml
białego wina450 ml
śmietanki 30 %200 g
szpinaku190 g startego
parmezanuPrzygotowanie:Ugotuj
makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Pieczarki pokrój w ćwiartki, a na dużej patelni rozgrzej
oliwę i
masło. Wrzuć
pieczarki i podsmaż do ładnego zarumienienia. Dodaj
kurczaka pokrojonego na spore kawałki i wlej
wino. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez chwilę zdrapując z dna patelni przysmażone kawałki. Następnie wlej
śmietankę, doprowadź całość ponownie do wrzenia i zdejmij patelnię z ognia.Teraz umyj
szpinak i jeszcze mokry umieść na patelni ze szczelną przykrywką. Podgrzewaj go przez 1-2 minuty do zwiędnięcia, następnie zdejmij z ognia, odciśnij z niego nadmiar
wody i z grubsza posiekaj.Umieść
makaron, sos z
grzybami i
kurczakiem i
szpinak w dużej misce, po czym wmieszaj dwie trzecie
parmezanu i dopraw
solą i
pieprzem. Przełóż całość do dużego naczynia do zapiekania i posyp resztą
parmezanu. Piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zarumienienia.Smacznego!

English versionChicken, spinach and pasta bake(4 servings)Ingredients:350 g spaghetti300 g mushrooms3 tablespoons
olive oila thick slice of butter400 g cooked chicken250 ml white
wine450 ml double cream200 g spinach190 g grated
parmesanPreparation:Cook the spaghetti in deep, generously salted boiling water. Drain and set aside. Set the oven at 180 oC.Cut the mushrooms into quarters. Warm the oil and butter ina a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely here and there. Add the cooked chicken, cut into large pieces, aand then
pour in the
wine. Bring to the boil, scraping away at the sticky remains on the bottom of the pan.
Pour the cream into the pan, bring back to the boil and turn off the heat.Wash the spinach and put it, still wet from rinsing into a pan with a tight-fitting lid. Let it cook for a minute or two in its own steam, them drain, zqeeze to remowe excess water and chop roughly.Fold the cooked spaghetti, mushroom and chicken suce and spinach together, then stir in two-thirds of the grated
parmesan and some salt and black pepper and tip into a large baking dish. Scatter the remaining cheese an top and bake for thirty-five minutes, till crisp and golden.Enjoy!

Share the post "Zapiekanka makaronowa z
kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake"



