Wykonanie
Share the post "
Serowy quiche z
kiełbasą,
szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche"Quiche to bardzo wdzięczny posiłek, taki kompletny, smaczny obiad w jednym kawałku. Nadzienie składające się z
kiełbasy (można ewentualnie użyć innego
mięsa – zgodnie z upodobaniami),
szpinaku,
grzybów i dużej ilości
sera, gwarantuje uczucie sytości na długie godziny. Jeżeli przygotujemy sobie podpieczone ciasto kruche wcześniej (nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem) zrobienie tego obiadu zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam!Scroll down for recipe in English(6- 8 porcji)Składniki:podpieczone ciasto kruche na tarty słone z tego przepisu1 łyżka
oleju rzepakowego1/2 szklanki
cebuli pokrojonej w cienkie plasterki150 g
kiełbasy, pokrojonej w kostkę230 g
pieczarek pokrojonych w plasterki150 g
świeżego szpinaku1 szklanka
mleka3/4 szklanki
startego sera żółtego3/4 łyżeczki
soliszczypta startej
gałki muszkatołowej3 duże
jajkaPrzygotowanie:Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej
olej, włóż
cebulę i smaż przez około 15 minut lub delikatnego zarumienienia (ma być skarmelizowana, nie spalona). Następnie dodaj pokrojoną
kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia, kolejne 5 minut .Włóż do patelni
pieczarki i smaż, często mieszając, aż odparuje z nich wilgoć, około 4-5 minut. Po tym czasie dodaj
szpinak i smaż do zwiędnięcia,kolejne 5 minut.W małej miseczce wymieszaj trzepaczką 1 szklankę
mleka,
ser,
sól,
gałkę muszkatołową i
jajka. Przelej masę do patelni z nadzieniem i dokładnie całość wymieszaj.Przełóż nadzienie do formy z podpieczonym
ciastem kruchym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez 35 minut lub do momentu ścięcia się nadzienia.Smacznego!

English versionCheesy sausage, spinach and mushroom quiche(6-8 servings)Ingredients:prepared and baked crust from this recipe1 tablespoon canola oil1/2 cup yellow onion, thinly sliced150 g sausage, chopped230 g mushrooms, sliced150 g spinach1 cup milk3/4 cup grated cheese3/4 teaspoon saltpinch of grated nutmeg3 large eggsPreparation:Heat the oil in a large skillet over medium heat until shimmering, add the onion and sauté for about 15 minutes or until golden brown and caramelized. Next add chopped sausage and cook until lightly browned for 5 minutes.Add the mushrooms and cook, stirring frequently, until the mushrooms lose some of their moisture, about 4-5 minutes. Add the spinach and cooking until the spinach wilts, another 5 minutes.In a small bowl,
whisk together the 1 cup milk, cheese, salt, nutmeg, and eggs. Add the egg mixture to the cooked spinach, stirring to thoroughly combine.
Pour filling into the prepare crust and bake at 180 oC for 35 minutes, or until the custard is thoroughly set.Enjoy!

Share the post "
Serowy quiche z
kiełbasą,
szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche"



