Wykonanie
Omlety to doskonała alternatywa dla jajecznicy. Ich przygotowanie nie wymaga sporego nakładu pracy, mają także dodatkową zaletę, jest nią różnorodność. Kompozycja dodatków do omleta jest praktycznie nieograniczona, omlety można przegotowywać na słodko, słono i ostro. Ja przedstawiam omlet z
pieczarkami.Składniki (1 porcja):2
jajka1 łyżka
mlekasól,
pieprztłuszcz do smażenia10 dag
pieczarekcebulaWykonanie:
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
Pieczarki myjemy i również kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzany tłuszcz dodajemy
cebulę i
pieczarki, smażymy około 7 minut.Rozbijamy
jajka oddzielając
białko od
żółtka.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich
mleko i przyprawiamy. Następnie do
żółtek dodajemy ubite
białka, delikatnie mieszamy.Masę jajeczną wylewamy na
pieczarki. Omlet smażymy z obu stron.