Wykonanie
Soczyste i kruche
mięso kaczki pod chrupiącą skórką, do tego pełnoziarnisty
makaron w
szpinakowym sosie z
awokado i pyszny obiad gotowy. Taki zestaw zasmakuje każdemu- nawet najmłodszym. Mój półtoraroczny siostrzeniec ze smakiem spałaszował całe udko.Składniki:4 udka z
kaczki1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki cząbru1/2 łyżeczki
soliPrzyprawy łączymy ze sobą. Skórkę na kaczych udkach delikatnie nacinamy. Przygotowaną
mieszanką przypraw nacieramy kacze udka i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny. Udka przekładamy skórką do góry do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 50-60 minut, temp. 180 stopni aż
mięso będzie miękkie, a skórka ładnie się zrumieni.
Makaron:· 400 g pełnoziarnistego
makaronu z pszenicy durum świderki· 1 dojrzałe
awokado· 300 g
świeżego szpinaku· 1
cytryna· łyżeczka
miodu· łyżeczka
octu jabłkowego· 1/3 łyżeczki mielonego
imbiru· 1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej·
sól do smaku· 2-3 łyżki
oleju z pestek dyni
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Awokado blendujemy ze
szpinakiem,
octem,
sokiem z 1
cytryny, skórką z jednej
cytryny,
miodem,
solą,
imbirem i gałką. Dolewamy
olej. Sos dodajemy do
makaronu, dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu, który wytopił się z
kaczki i całość dokładnie mieszamy. Podajemy z udkami z
kaczki. Smacznego!