ßßß Cookit - przepis na Pieczone kacze udka & sos szpinakowy z awokado

Pieczone kacze udka & sos szpinakowy z awokado

nazwa

Wykonanie

Soczyste i kruche mięso kaczki pod chrupiącą skórką, do tego pełnoziarnisty makaron w szpinakowym sosie z awokado i pyszny obiad gotowy. Taki zestaw zasmakuje każdemu- nawet najmłodszym. Mój półtoraroczny siostrzeniec ze smakiem spałaszował całe udko.
Składniki:
4 udka z kaczki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki soli
Przyprawy łączymy ze sobą. Skórkę na kaczych udkach delikatnie nacinamy. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy kacze udka i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny. Udka przekładamy skórką do góry do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 50-60 minut, temp. 180 stopni aż mięso będzie miękkie, a skórka ładnie się zrumieni.
Makaron:
· 400 g pełnoziarnistego makaronu z pszenicy durum świderki
· 1 dojrzałe awokado
· 300 g świeżego szpinaku
· 1 cytryna
· łyżeczka miodu
· łyżeczka octu jabłkowego
· 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
· 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
· sól do smaku
· 2-3 łyżki oleju z pestek dyni
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Awokado blendujemy ze szpinakiem, octem, sokiem z 1 cytryny, skórką z jednej cytryny, miodem, solą, imbirem i gałką. Dolewamy olej. Sos dodajemy do makaronu, dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu, który wytopił się z kaczki i całość dokładnie mieszamy. Podajemy z udkami z kaczki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/pieczone-kacze-udka-sos-szpinakowy-z.html