Wykonanie
Kaczka nie gości zbyt często w mojej kuchni, zazwyczaj jak już się pojawiała to jadał ją tylko Jakub. Teraz dołączyła do niego córa, więc staram się wpisać ptaszysko do naszego menu. Tym razem wersja z
makaronem Chow Mein, domowym
sosem hoisin i
awokado. Połączenie rewelacyjne. Następnym razem dodam więcej warzyw jak
pora i
dymkę. Przepis na sos znalazłam na kuchni Lidla.Mam taką listę , na którą wpisuję dania, którymi chcę poczęstować innych. Najczęściej koleżankę Martę i teściów. To danie zdecydowanie tam trafia :) Polecam.

SKŁADNIKI:Nogi z
kaczki 2 szt
sól pieprz szczypta
olejfasolka szparagowa 100 g
awokado 1 szt
papryka kolorowa 2 szt*
makaron chińskina sos:45 gramów
orzechów ziemnych, obranych, wcześniej uprażonych4 łyżki
oleju arachidowego3 łyżki
sosu sojowego indonezyjskiego1 łyżka
miodu2 łyżki
octu białego1/2 łyżeczki sosu
piri piri2 szczypty
imbiru mielonego
mieszanka przypraw do dań kuchni azjatyckiej Stir-FryPRZYGOTOWANIE:nogi z
kaczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Obsypać
solą i
pieprzem i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, zaczynając od strony ze skórą.Przygotować
sos hoisin :
Orzechy przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki
oleju arachidowego, szczyptę
soli i zmiksować na jednolitą masę.Całość przełożyć do garnka, dodać 1 łyżkę
miodu, 2 łyżki
oleju arachidowego, 2 łyżki
octu białego, 3 łyżki
sosu sojowego indonezyjskiego, całość wymieszać, dodać 1/2 łyżeczki sosu
piri piri i 2 szczypty
imbiru mielonego oraz szczyptę
przyprawy do dań azjatyckich. Wymieszać gotować często mieszając ,aż sos zgęstnieje.Usmażoną
kaczkę ściągnąć z patelni i obrać z
mięsa. Na tłuszcz na którym się smażyła, wrzucić pokrojoną w kawałki
fasolkę szparagową oraz kolorowe
papryki, podsmażać przez 2 minuty, dodać kawałki
mięsa i sos, znowu podsmażać. Na samym końcu dodajemy
makaron, mój był gotowy, wystarczy go tylko podgrzać. Dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze \, na wierzchu układamy kawałki, świeżego obranego i pokrojonego w kostkę
awokado.Smacznego:)