ßßß
SKŁADNIKI:Nogi z kaczki 2 sztsól pieprz szczyptaolejfasolka szparagowa 100 gawokado 1 sztpapryka kolorowa 2 szt*makaron chińskina sos:45 gramów orzechów ziemnych, obranych, wcześniej uprażonych4 łyżki oleju arachidowego3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego1 łyżka miodu2 łyżki octu białego1/2 łyżeczki sosu piri piri2 szczypty imbiru mielonegomieszanka przypraw do dań kuchni azjatyckiej Stir-FryPRZYGOTOWANIE:nogi z kaczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Obsypać solą i pieprzem i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, zaczynając od strony ze skórą.Przygotować sos hoisin : Orzechy przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki oleju arachidowego, szczyptę soli i zmiksować na jednolitą masę.Całość przełożyć do garnka, dodać 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki octu białego, 3 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego, całość wymieszać, dodać 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego oraz szczyptę przyprawy do dań azjatyckich. Wymieszać gotować często mieszając ,aż sos zgęstnieje.Usmażoną kaczkę ściągnąć z patelni i obrać z mięsa. Na tłuszcz na którym się smażyła, wrzucić pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową oraz kolorowe papryki, podsmażać przez 2 minuty, dodać kawałki mięsa i sos, znowu podsmażać. Na samym końcu dodajemy makaron, mój był gotowy, wystarczy go tylko podgrzać. Dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze \, na wierzchu układamy kawałki, świeżego obranego i pokrojonego w kostkę awokado.Smacznego:)