ßßß
Przepyszny, lekki makaron na słodko z chrupiącymi migdałami i aromatycznym sosem. Makaron na słodko kojarzył mi się zawsze ze znienawidzoną zupą owocową albo świderkami z twarogiem i truskawkami, które jadłam zawsze latem razem z Babcią. Ta potrawa to zupełnie inna "bajka", jest prosty, ale bardzo ciekawy w smaku, idealnie nadaje się jako deser, a nawet danie główne ;)* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 3 porcj e .► makaron fettuccine [150 g suchego makaronu]► cytryna [sok i skórka otarta z połówki cytryny]► miód [2 łyżki]► olej kokosowy [łyżka]► migdały [30 g / 3 łyżki]► mała szczypta soliMakaron ugotować al dente.W dużej misce wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki sosu: sok i skórkę z cytryny, miód, olej kokosowy i sól. Powinna się utworzyć emulsja o jednolitym kolorze.Dodać gorący makaron do przygotowanego sosu i wymieszać tak, aby każda nitka makaronu była pokryta emulsją.Posypać pokruszonymi bądź posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni migdałami.