Wykonanie

Szybki
makaron wg przepisu Nigelli. W oryginale jest z
białą fasolą, ja wypróbowałam z
zieloną fasolką szparagową. I właśnie tak lepiej mi smakuje.Składnikigruby
makaron, 250 gram
salami, 15 plastrów
pomidory z puszki, 1 puszka
woda, 1/2 objętości puszki po pomidorach
masło, 1 łyżka
biała fasola, 1/2 puszki
liście laurowe, 6 liści
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
natka pietruszki do posypaniaSposób przygotowania1.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać
wodą. Odlać 1/3 szklanki
wody z gotowania
makaronu.2.
Salami pokroić na grube paski. Podsmażyć na suchej patelni. Dodać
pomidory i
wodę. Chwile gotować, dołożyć
masło,
fasolę i liście. Przyprawić do smaku. gotować ok. 15 min.3.
Makaron połączyć z sosem. Dodać
wodę z gotowania
makaronu. Gotować jeszcze 5-10 min. Danie podawać posypane świeżą
natką pietruszki.