ßßß
Szybki makaron wg przepisu Nigelli. W oryginale jest z białą fasolą, ja wypróbowałam z zieloną fasolką szparagową. I właśnie tak lepiej mi smakuje.Składnikigruby makaron, 250 gramsalami, 15 plastrówpomidory z puszki, 1 puszkawoda, 1/2 objętości puszki po pomidorachmasło, 1 łyżkabiała fasola, 1/2 puszkiliście laurowe, 6 liścisól, pieprz, oregano, bazylia,natka pietruszki do posypaniaSposób przygotowania1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać wodą. Odlać 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.2. Salami pokroić na grube paski. Podsmażyć na suchej patelni. Dodać pomidory i wodę. Chwile gotować, dołożyć masło, fasolę i liście. Przyprawić do smaku. gotować ok. 15 min.3. Makaron połączyć z sosem. Dodać wodę z gotowania makaronu. Gotować jeszcze 5-10 min. Danie podawać posypane świeżą natką pietruszki.